Go to section: Culture
20 september 2016, 16:15 Culture views 5846
300 de ani de la apariţia lucrării „Descriptio Moldaviae”
20 september 2016, 16:15 Culture views 5846

300 de ani de la apariţia lucrării „Descriptio Moldaviae”

O expoziţie şi un simpozion, prilejuite de împlinirea a 300 de ani de la apariţia lucrării lui Dimitrie Cantemir „Descriptio Moldaviae", au fost organizate astăzi la Casa Scriitorilor din Moldova de către Muzeul Naţional de Literatură „Mihail Kogălniceanu".

În cadrul manifestării, directorul muzeului, Vasile Malaneţchi, i-a mulţumit academicianului Andrei Eşanu, unul dintre cei mai cunoscuţi cercetători ai operei lui Dimitrie Cantemir, care a oferit instituţiei copiile celor trei manuscrise ale lucrării „Descriptio Moldaviae".

În continuare, academicianul Andrei Eşanu a menţionat că „Descriptio Moldaviae" (sau „Descriptio antiqui et hodierni status Moldaviae", în moldovenească „Descrierea stării de odinioară și de astăzi a Moldovei") este una dintre cele mai importante opere ale lui Dimitrie Cantemir, scrisă în latină la cererea Academiei de la Berlin, între anii 1714 şi 1716, pe cînd fostul domn al Moldovei trăia în Rusia.

„În 1985, am editat cartea „Dimitrie Cantemir. Descrierea Moldovei. Manuscrise şi ediţii", primul studiu din R. Moldova scris în limba moldovenească despre această lucrare. În 2004, am publicat volumul „Descrierea Moldovei. Dimitrie Cantemir în cultura europeană". Aici am anexat cel de-al treilea manuscris al lucrării „Descrierea Moldovei", care nu era cunoscut în România. A urmat un alt volum, în care, împreună cu Valentina Eşanu, am întocmit un repertoriu al tuturor lucrărilor lui Dimitrie Cantemir din întreaga lume", a precizat Andrei Eşanu.

În context, istoricul Valentina Eşanu a subliniat că în ultimii ani, cantemirologia, ştiinţa despre opera lui Dimitrie Cantemir, a cunoscut o dezvoltare intensă. Astfel, în 2008, la Chişinău a apărut volumul „Dinastia cantemireştilor", care include studii ale istoricilor din R. Moldova şi România. De asemenea, la Craiova a apărut „Integrala manuscriselor lui Dimitrie Cantemir" în 74 de volume.

Lucrarea „Decriptio Modaviae" are un caracter enciclopedic, conținînd descrieri de natură geografică, politică, administrativă, organizatorică, socială, lingvistică și etnografică ale Moldovei.

Cartea este alcătuită din trei părţi. Prima parte este consacrată descrierii geografice a Moldovei, a munților, a apelor și a cîmpiilor. Dimitrie Cantemir a elaborat prima hartă cunoscută a Moldovei. A prezentat flora și fauna, tîrgurile și capitalele țării de-a lungul timpului. În partea a doua a lucrării este descrisă organizarea politică și administrativă a țării, iar în cea de-a treia sînt incluse informații despre graiul moldovenilor, despre slovele folosite.

Source: moldpres.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1878
Populația:
296 locuitori

Huzun este un sat din cadrul comunei Micleuşeni, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Strășeni și la 50 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 296 de oameni. Satul Huzun a fost menționat documentar în anul 1878.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.