Go to section: Culture
28 february 2017, 16:00 Culture views 4082
28 february 2017, 16:00 Culture views 4082

Festivalul „Zilele Creangă” a început la Chişinău (Foto)

 Cea de-a VII-a ediţie a Festivalului „Zilele Creangă", consacrată aniversării a 180-a de la nașterea marelui clasic al literaturii naționale, a fost deschisă ieri la Catedrala "Sfînta Teodora de la Sihla" din Chişinău. Festivalul va continua pînă pe 4 martie la Iaşi, Tîrgu-Neamţ și Pipirig, România.

Programul a demarat cu un parastas de pomenire și o evocare a diaconului Ion Creangă la Catedrala „Sfînta Teodora de la Sihla", la care au participat Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniţă, strănepoata scriitorului, Olguţa Creangă-Caia, scriitorii ieşeni Nicolae Busuioc, Constantin Parascan, Valentin Talpalaru ş.a.

În cadrul evenimentului au fost desemnaţi laureaţii concursului de inteligenţă şi creativitate „Nică Torcălău" şi „Miss Smărăndiţa". În posesia acestor premii au intrat elevii Liceului Teoretic „Gheorghe Asachi", Marius Manolache şi Maria-Smaranda Cergă.

La Filiala de Carte Românească a Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă" a avut loc concursul povestitorilor „Hai mai bine despre copilărie să povestim", iar la Liceul Teoretic „Ion Creangă" - Gala laureaţilor festivalului „Ion Creangă cu neamuri".

Astăzi, la Liceul de creativitate şi inventică „Prometeu-Prim" va fi inaugurată expoziţia „Creangă şi lumea personajelor sale", după care va urma spectacolul „De drag de Ion Creangă", prezentat de elevii instituţiei. În aceeaşi zi, la 11.30, la Institutul de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei va avea loc conferinţa ştiinţifică consacrată omagierii a 180 de ani de la naşterea povestitorului din Humuleşti, iar la 12.30, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă" – masa rotundă „Ion Creangă – scriitorul tuturor vîrstelor" şi expoziţia de carte „Cu pana sa şi tristă, şi glumeaţă". La Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă" va avea loc decernarea premiilor „Ion Creangă".

Ion Creangă s-a născut la 1 martie 1837, în Humuleşti, România. Recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale, Ion Creangă este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii naționale mai ales datorită operei sale autobiografice „Amintiri din copilărie". S-a stins din viaţă pe data de 31 decembrie 1889, în casa sa din cartierul Țicău. Ion Creangă a fost înmormîntat la 2 ianuarie 1890 la cimitirul „Eternitatea" din Iași.

 

Source: moldpres.md

Keywords:

Ion Creangă , Festival , cultura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populaţia:
1458 locuitori

Cuizăuca este un sat şi comună din raionul Rezina. Este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la o distanţă de 27 km de oraşul Rezina şi la 71 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1458 de oameni. Este menţionat documentar la 25 februarie 1604.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.