Go to section: Culture
30 november 2017, 11:40 Culture views 4953
Expoziție inedită la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală (Foto)
30 november 2017, 11:40 Culture views 4953

Expoziție inedită la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală (Foto)

Lucrări confecţionate din pănuși, lozii şi papură. Pe toate le puteţi admira în cadrul unei expoziţii inaugurate la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Capitală.

16 meşteri populari din toată ţara şi-au prezentat obiectele realizate cu multă dragoste, iar pentru aceasta au primit diplome şi premii bănești.

Lidia Manea din localitatea Rubleniţa, raionul Soroca povesteşte că din adolescenţă confecţionează obiecte din lozii. Meşterul popular spune că cel mai greu îi este să pregătească materia primă.

"O fierbem o zi, o scoatem, o curățim de coajă. Şi de la un coş foarte simplu, am ajuns şi chiar mobilă fac şi scăunele", a spue meșterul popular, Lidia Manea.

Eugenia Moldovanu confecţionează lucrări din pănuși, iar îndeletnicirea a preluat-o de la bunica sa, pe când era încă copil. La expoziţie, femeia a venit cu obiecte ce au tematica sărbătorilor de iarnă.

Pe timpuri, pomul de Crăciun era împodobit cu obiecte confecţionate din pănuși. De pe brad nu lipseau steluțele, îngerașii şi speciile de grîu, care sunt simbol al bogăției.

"Steau de Crăciun, am venit cu trei trandafiri în iarnă, am venit cu berbecul, iată masca pentru căluț şi tot este pentru Anul Nou", a spus meșterul popular, Eugenia Moldovanu.

Meșterița îşi împărtăşeşte toate secretele cu nepoata sa, care de asemenea a îndrăgit această artă.

"Ar trebui mai mulţi tineri din ziua de azi să se ocupe cu meșteșugurile pentru a aduce la viaţă tradiţiile noastre din strămoși", a spus meșterul popular, Laura Moldovanu.

Alexandra Morari din raionul Orhei este singurul meşter popular din ţară, care confecţionează obiecte din papură.

"Iată un astfel de coş costă 200 de lei. Sînt rezistente iată de piaţă te duci şi pui ouă, roşii, o bucată de brînză", a spus meșterul popular, Alexandra Morari.

Vizitatorii au rămas impresionaţi de obiectele expuse.

" Mă închin la oamenii aceştia, sînt foarte bravo. "

"Valorile naţionale trebuie prețuite şi menționate în orice timp."

Meșterii populari au primit diplome şi premii bănești.

" Suma totală a premiilor este de 10 mii de lei, bani oferiţi de Centru Naţional, adică Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării. Vedem în expoziţie concurs cei mai buni meşteri",a spus directorul CNCPPCI, Diana Dicusari.

"Este un lucru frumos şi destul de valoros, căci meșterul dacă este motivat el are pentru ce crea, este susţinut", a spus preşedintele Uniunii Meşterilor Populari, Dumitru Costandache.

Expoziţia va deschisă la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală până pe 10 februarie.

Source: publika.md

Keywords:

expoziție , muzeu

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
324 locuitori

Troian este un sat din cadrul comunei Vozneseni, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Leova și la 74 de km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 324 de oameni. Satul Troian a fost înființat în anul 1927.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.