Go to section: Culture
29 october 2018, 10:10 Culture views 8365
Piatra funerară Alexandru Plămădeală - în fază de finalizare (Foto)
29 october 2018, 10:10 Culture views 8365

Piatra funerară Alexandru Plămădeală - în fază de finalizare (Foto)

Proiectul de restaurare a pietrei funerare de pe mormîntul distinsului artist plastic Alexandru Plămădeală se află în fază de finalizare, scrie consilierul prezidențial Corneliu Popovici într-o postare pe facebook.

Potrivit acestuia, acum patru ani, piatra funerară de pe mormîntul distinsului artist plastic Alexandru Plămădeală din Cimitirul Central Chișinău a fost vandalizată iar la indicația Președintelui Republicii Moldova, domnului Dodon Igor, în luna septembrie a avut o ședință de lucru cu sculptorii Victor Macovei și Ruslan Tironciuc, în cadrul căreia au identificate soluții pentru a restaura monumentul funerar.

"Astăzi, proiectul se află în fază de finalizare, situație constatată de un grup de experți în timpul vizitei de lucru în atelierul sculpturilor - restauratori.

Alexandru Plămădeală este considerat cel mai important sculptor din prima jumătate a sec. al XX-lea. Este autorul monumentului Domnitorului Ștefan Cel Mare și Sfînt, amplasat în Grădina Publică din centrul Chișinăului (1927), și al bustului funerar al poetului Alexei Mateevici din Cimitirul Central din Chișinău.

A imortalizat în piatră chipurile mai multor oameni de creație și intelectuali – Alexandru Donici, Bogdan Petriceicu-Hasdeu, Ion Minulescu, I. Teodorescu-Sion și alții", scrie Popovici.

Source: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1454
Populația:
5640 locuitori

Lăpuşna este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Lăpuşna, Anini și Rusca. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Hîncești și la 54 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 5640 de oameni. Satul Lăpușna a fost menționat documentar în anul 1454.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.