Go to section: Culture
20 december 2021, 11:00 Culture views 2454
”Covorul dorului” a adunat multă lume frumoasă în ograda Muzeului Național de Etnografie
20 december 2021, 11:00 Culture views 2454

”Covorul dorului” a adunat multă lume frumoasă în ograda Muzeului Național de Etnografie

Ograda Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală a fost astăzi neîncăpătoare. Artiști, meșteri populari, oameni de cultură, funcționari de stat dar și multă lume bună au participat la Tîrgul Național al Covorului.

În acest an ”Covorul dorului” a avut o tematică aparte și anume a fost dedicat covorului de nuntă, acelor tradiții seculare păstrate cu multă sfințenie de moldoveni.

Potrivit Ministrului Culturii al Republicii Moldova, Sergiu Prodan, aceste eveniment este foarte important.
”Este un eveniment extrem de important, pentru că asemenea tîrguri vorbesc despre bogăția patrimoniului nostru material și imaterial, dar de fapt despre patrimoniul nostru național. Avem cu ce ne mîndri, avem cu ce ne prezenta în fața lumii, avem valori, trebuie să le redescoperim acum, să punem în funcție tehnologiile noi pentru a promova autenticitatea valorilor noastre naționale”, a spus Prodan.
La rîndul său, cea care a inițiat prima ediție a Tîrgului Național al Covorului, fosta ministră a culturii din perioada 2013-2017, Monica Babuc a menționat că avem covoare prea frumoase pentru ca să le lăsăm să fie călcate în picioare.

”Istoria tîrgului numără 9 ani, dar de fapt covorul ca și costumul național este modul prin care strămoșii noștri transmiteau aceste elemente de patrimoniu, mesaje către generațiile viitoare. Toate simbolurile care se conțin pe covor au însemne foarte clare despre ce vroiau să ne povestească strămoșii noștri și ar fi fost mare păcat să uităm aceste mesaje. M-aș bucura și mai mult dacă prin intermediul unor ateliere de creație, prin intermediul oamenilor de cultură, a meșterilor populari acest meșteșug s-ar păstra și s-ar transmite tinerelor generații”, a spus Monica Babuc.
În rol de prezentatori al tîrgului au fost cunoscuții jurnaliști Andrei Porubin și Rusalina Rusu care au jucat rolul de ”gura satului”.
”Noi sîntem gura satului, sîntem gura satului care vedem nunta dintr-o parte și ca orice moldovan adevărat trebuie să o grăiască. Ce fel de nuntă dacă nu vorbește satul despre ea”, a spus Rusalina Rusu.
”E vorba despre covorul nostru, despre tradițiile noastre, despre covorul dorului care înseamnă și dorul de casă și dorul de ducă și dorul de a veni acasă, dorul de a ne aduna împreună”, a menționat Andrei Porubin.
Meșterul popular, Raisa Lungu, în mod special pentru Tîrgul Covorului din acest an a ales un covor care l-a donat muzeului.
”E foarte greu să alegi un covor și șălile te rod și mîinile te dor. Iată de ce, după ce era terminat covorul, cei care la-u ales se încingeau la spate ca să nu îi doară șălile toată vara”, a povestit Raisa Lungu.
Anul acesta, Tîrgul Național al Covorului a fost dedicat covorului de nuntă, iar cei de la Line Production, împreună cu mai mulți artiști au pregătit o producție video ”Nunta” care prezintă toate frumoasele tradiții legate de acest eveniment important din viața moldovenilor.
”Noi am făcut pentru acest festival o producție, o nuntă adevărată în care covorul este în rol principal. Vedete ca Igor CuciucAdriana Ochișanu, Cornelia Ștefăneț și orchestra fraților Ștefăneț sînt actorii acestui clip”, a menționat Nelly Ștefăneț, regizoarea scurtmetrajului.
Pentru această producție video au muncit mai mulți artiști printre care a fost Cornelia Ștefăneț și frații Ștefăneț.
”În cadrul filmărilor am îmbrăcat pentru a doua oară rochia de mireasă, doar că într-un cu totul alt context”, a declarat Cornelia Ștefăneț.
”Ne bucurăm că sîntem complicii acestui proiect”, a spus Marcel Ștefăneț.

Cei veniți la festival au avut parte și de un spectacol. În orgada muzeului a fost amenajată o masă și înscenată o nuntă tradițională moldovenească, iar toți vizitatorii au fost în rol de nuntași. Tradițional, mirii au primit în dar un covor, semn al purităţii.

Festivalul Covorul Dorului este la cea de-a opta ediție. Covorul național moldovenesc a fost inclus în patrimoniul cultural UNESCO.

Source: noi.md

Keywords:

Festival , Moldova , tradiții

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1918
Populația:
764 locuitori

Iujnoe este un sat şi comună din raionul Cahul. Iujnoe este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 51 km de orașul Cahul și la 224 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 764 de oameni. Satul Iujnoe a fost menționat documentar în anul 1918.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.