Go to section: Cinema
09 december 2017, 11:00 Cinema views 19445
09 december 2017, 11:00 Cinema views 19445

Cine a redactat filmele lui Loteanu

Este scriitorul şi cineastul care a redactat toate filmele regizorului Emil Loteanu şi care s-a aflat la începuturile cinematografiei naţionale, relatează trm.md. Alexandru Conunov – o personalitate dată uitării pe nedrept. Alexandru Conunov este și autorul volumului de nuvele „Madona şi lupul". A scris versuri, precum şi cîntece pentru filme. A jucat în filmul „Dimitrie Cantemir”.

Victor Andon, filmolog, relevă că Alexandru Conunov l-a convins pe Emil Loteanu să-l filmeze pe Lunchevici în rolul principal, în filmul „Lăutarii”. Loteanu nu l-a filmat deodată, iar Conunov îi spunea: „Om bun, ţie îţi trebuie un profesionist, un lăutar adevărat”. Loteanu l-a acceptat pe Lunchevici şi nu a greşit, remarcă Victor Andon. Potrivit lui, Alexandru Conunov era redactor de la Dumnezeu.

Activitatea lui Alexandru Conunov la studioul „Moldova-Film” coincide cu începuturile cinematografiei în sensul adevărat al cuvîntului, afirmă Dumitru Olărescu, cineast. În perioada de aur a cinematoghrafiei (anii 60), împreună cu alte personalităţi de la acest studio, a adus o pleiadă de scriitori în cinematografia naţională: Druţă, Busuioc, Malarciuc, Vasilachi, Ioviţă, Codru, Burghiu, Vodă, a specificat el.

Keywords:

film , cinematograf , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1545
Populația:
1015 locuitori

Păuleşti este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Păuleşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Călărași și la 54 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1015 oameni. Satul Păulești a fost menționat documentar în anul 1545.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.