Go to section: Holidays and customs
22 april 2014, 12:39 Holidays and customs views 10229
Creştinii ortodocşi au intrat în Săptămîna Luminată
Photo: trm.md
22 april 2014, 12:39 Holidays and customs views 10229

Creştinii ortodocşi au intrat în Săptămîna Luminată

După ce enoriaşii au trăit duminică bucuria celui mai mare praznic, Învierea Domnului, astăzi creştinii ortodocşi au intrat în Săptămîna Luminată. Este începutul unei perioade de sărbătoare care se termina după cincizeci de zile de la Paşti, la Pogorîrea Sfîntului Duh (Rusaliile). În tot acest timp, slujbele la biserică se ţin diferit faţă de restul anului, nu se fac metanii şi nici nu se fac parastase.

În popor există credința că odată cu Învierea Mîntuitorului se deschid porțile raiului pentru sufletele păcătoșilor reținute în prinsoarea iadului și că ușile raiului rămîn deschise pînă în Duminica Tomii.

În unele zone aceasta este săptămîna consacrată morților și este denumită şi Săptămîna Blajinilor. În popor, se spune că cei care mor în ziua de Paşti sau în prima săptămînă de după Paşte merg direct în rai, indiferent de păcatele pe care le-au comis, pentru că lumina şi uşile raiului sunt deschise, iar cele ale iadului sunt închise.

Lunea din Săptămîna Luminată poartă numele de Lunea Albă. Este considerată ziua în care se deschid porțile Raiului și ale iertării. Tradiția spune că trebuie să stropești casa cu agheasmă și să dai de băut la rude.

Marțea din Săptămîna Luminată, sau Marțea Albă, este zi nelucrătoare. Nu se spală, nu se calcă, nu se face curat.

În Săptămîna Luminată, zilele de miercuri și vineri sunt zile cu „harți". Biserica ne oferă dezlegare la mîncărurile de dulce datorită Învierii Domnului.

În Miercurea din Săptămîna Luminată bărbații se duc să muncească la cîmp, dar femeile nu au voie să muncească.

Joia din Săptămîna Luminată poartă numele de Joia Verde și este ziua în care se cinstesc holdele, grădinile și grînele. Cine muncește în această zi aduce asupra casei nenorocul, seceta și dăunătorii în livezi.

Vinerea poartă numele de Vinerea Scumpă sau Fîntînița. Biserica sfințește din nou fîntînile, după slujba de seară. Este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii.

În tot acest timp, creştinii ar trebui să se salute cu urarea „Hristos a Înviat" şi urmată de răspunsul „Adevărat a Înviat".

Source: trm.md

Keywords:

sarbatoare , Paste , tradiții

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1790
Populația:
2497 locuitori

Şipca este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vesioloe și Şipca. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Grigoriopol și la 68 km de Chișinău. Populaţia satului Şipca alcătuia 2497 de cetăţeni în anul 1997. Satul Șipca a fost menționat documentar în anul 1790.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.