Go to section: Holidays and customs
10 november 2013, 11:00 Holidays and customs views 6738
10 november 2013, 11:00 Holidays and customs views 6738

Sute de oameni așteaptă să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva

Foto: agenda.ro

Sute de credincioși așteaptă în curtea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei din Iași să se închine la racla cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, deși abia peste patru zile se va prăznui hramul acesteia.

Pelerinii veniți la Iași cu autocarele sau microbuzele susțin că au venit mai devreme pentru a fi siguri că vor putea reuși să ajungă lîngă moaștele sfintei. Printre ei sunt persoane care participă la acest eveniment religios de mai bine de 10 ani și spun că se simt mai sănătoși, mai puternici și mai încrezători după ce ating racla în zilele din apropierea hramului Sf. Cuvioase Parascheva, potrivit Agerpres.

Biserica Ortodoxă prăznuiește, la 14 octombrie, pe Sfînta Cuvioasă Parascheva, considerată a fi și ocrotitoarea Moldovei. Sfînta este cunoscută în popor și sub numele de Sfînta Vineri sau Vinerea Mare, de la grecescul "paraschevi", care înseamnă "vineri". Moaștele sale au fost aduse la Iași în anul 1641.

Vineri dimineața, de la ora 6,30 este programată procesiunea cu moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, înconjurul Catedralei prin Bulevardul 'Ștefan cel Mare și Sfînt' și depunerea lor pe platoul din fața Catedralei, unde pelerinii sosiți la Iași se vor putea închina pînă marți.

Anul acesta, pelerinii care vor veni la Iași se vor putea închina și la moaștele Sfîntului Simeon Stîlpnicul din Muntele Minunat, care au fost aduse joi seara de la Mănăstirea Neamț, precum și la Icoana Maicii Domnului Prodromița, care a fost adusă din Paraclisul Catedralei Nemuririi Neamului, din București.

Source: libertatea.ro

Keywords:

sarbatoare , biserica , Romania

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
sec. XVII
Populația:
15281 locuitori

Hînceşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Hînceşti. Amplasat în sud-vestul republicii, în lunca rîului Cogîlnic, este situat la 36 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 15281 de locuitori. Primele menţiuni documentare a localităţii datează din secolul XVII, denumirea venind de la vechiul neam de razeşi din Lăpuşna, Hînceştii.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.