Go to section: Nature and tourism
03 april 2014, 16:31 Nature and tourism views 15784
Mănăstirea Ţîpova riscă să se prăbuşească (Video)
Photo: publika.md
03 april 2014, 16:31 Nature and tourism views 15784

Mănăstirea Ţîpova riscă să se prăbuşească (Video)

Mănăstirea rupestră Ţîpova, una dintre cele mai frumoase atracţii pentru turişti, este lăsată în voia sorţii. De-a lungul anilor, în stîncă s-au format crăpături periculoase, iar specialiştii spun că, dacă monumentul nu va fi reconstruit, el riscă să se prăbuşească.

Potrivit datelor oficiale, complexul rupestru datează din secolele XIV-XV. După cutremurul din anul 1977, o parte din stînca în care se află mănăstirea s-a prăbuşit, iar din cauza altor fisuri monumentul ar putea să se surpe în rîul Nistru.

Acum un deceniu au început lucrările de restaurare, care nu au rezolvat însă problema.

"Cea mai mare problema în afară de faţadă este întărirea stîncii. Este nevoie de o sumă de bani pentru nişte vergi de metal care, atunci cînd le introduci în stîncă, se împrăştie ca firele unui păiangen şi ar întări stînca", a spus stareţul Mănăstirii Ţîpova, Arhimandritul Policarp.

Potrivit arhitectului Eugen Bîzgu care a realizat în 2004 proiectul de restaurare, în prezent, este nevoie de aproape 300.000 de euro pentru alte lucrări de consolidare a construcţiei.

Potrivit viceministrului Culturii Gheorghe Postică, autorităţile sînt în căutarea resurselor pentru restaurarea complexului, dar nu au deocamdată finanţe pentru a demara lucrările.

Source: publika.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1805
Populația:
1209 locuitori

Ialpujeni este un sat și comună din raionul Cimișlia. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cimișlia și la 72 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1209 oameni. Satul Ialpujeni a fost menționat documentar în anul 1805.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.