Go to section: Nature and tourism
21 april 2015, 10:32 Nature and tourism views 17048
O nouă ediţie a Cărţii Roşii a Moldovei
21 april 2015, 10:32 Nature and tourism views 17048

O nouă ediţie a Cărţii Roşii a Moldovei

Vidra, pisica sălbatică, lebăda cucuiată, barza albă sau pelicanul roz. Sunt doar câteva dintre vietăţile care riscă să dispară. O nouă ediţie a Cărţii Roşii a Moldovei, care va ieşi de sub tipar la sfârşitul lunii mai, conţine 430 de specii rare de plante și animale, de aproape două ori mai mai multe comparativ cu numărul inclus în cea de-a doua ediţie, lansată în 2002.

Biodiversitatea este ameninţată de factori naturali, dar și cel uman, spun specialiştii.

"Se distruge habitatul, lipsa de hrană și e clar că asta e implicarea omului în natură. Întreținem mai multe specii de păsări și animale care sunt în Cartea Roșie cum ar fi vidra, pisica sălbatică", spune Eugen Matveev, director-adjunct la Grădina Zoologică din Chişinău.

Printre păsările aflate pe cale de dispariție se numără lebăda cucuiată, barza albă și pelicanul roz, specii care pot fi găsite la Grădina Zoologică din Capitală.

În cea de-a treia ediție a Cărții Roşii au fost incluse 208 de specii de plante, iar 75 dintre ele nu se regăseau în volumele precedente.

Pentru prima dată, în Cartea Roșie a fost inclusă Rușcuța volgeană, plantă care înflorește primăvara și poate fi întâlnită, în special, în zonele de stepă din sudul Moldovei. De asemenea, în cea de-a treia ediție pot fi găsite cinci specii noi de ferigi, opt de alge și nouă de ciuperci. Lunaria sau iarba dragostei este una dintre plantele decorative pe cale de dispariție. Are o înălțime de până la un metru, iar florile sunt purpurii.

Specialiștii susțin că, pentru a conserva flora şi fauna, este nevoie de implicarea autorităților.

"Primul pas: trebuie să fie elaborat un program care să fie susținut financiar de Guvern. Trebuie să pregătim specialiști care ar putea propune acțiuni concrete de restabilire ecologică a habitatelor acestor specii", a opinat Alexandru Teleuță, director la Grădina Botanică.

A treia ediţie a Cărţii Roşii vine şi cu noi elemente de grafică.

"Noi suntem în faza finală, pe ultima sută de metri. Imaginile speciilor erau desenate. Pentru prima dată, noi folosim imagini foto. În total, Cartea Roșie va fi editată în tiraj de 3.000 exemplare", a spus directorul editurii "Știința", Gheorghe Prini.

Editarea volumului a costat peste un milion de lei. În librării, prețul unei astfel de cărţi va fi de cel puțin 600 de lei.

Source: www.publika.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1809
Populația:
1425 locuitori

Răcăria este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Răcăria și Uşurei. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Rîșcani și la 174 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1425 de oameni. Satul Răcăria a fost menționat documentar în anul 1809.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.