Go to section: Nature and tourism
26 july 2015, 10:30 Nature and tourism views 8637
Statutul juridic a 2,8 km din traseul «Lesnoe-Alexandrovka» nu a fost definitivat
26 july 2015, 10:30 Nature and tourism views 8637

Statutul juridic a 2,8 km din traseul «Lesnoe-Alexandrovka» nu a fost definitivat

Reprezentanții Ministerului de Externe de la Chișinău dezmint informația precum că partea moldovenească ar fi blocat accesul locuitorilorsatului ucrainean Alexandrovka spre raionul Tarutinski (regiunea Odesa).

Traseul auto Lesnoe-Alexandrovka, unica arteră de transport ce unește satul cu raionul Tarutinski și trece prin Moldova, nu se regăsește prin punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene. Din acest considerent, locuitorilor satului Alexandrovka le este interzis să traverseze această porțiune drum, pentru a ajunge în raion.

Autoritățile de la Chișinău susțin că problema lipsei accesului spre raion este de fapt a autorităților ucrainene, care urmau să construiască un drum de ocolire pe teritoriul ucrainean. Acest lucru însă așa și nu s-a întîmplat.

„Traversarea frontierei de stat are loc doar prin punctele de trecere prevăzute în Tratatul dintre Republica Moldova şi Ucraina privind frontiera de stat, or, sectorul de şosea Lesnoe-Alexandrovka nu se regăseşte printre punctele de trecere a frontierei moldo-ucrainene. Potrivit înţelegerilor bilaterale stabilite anterior, partea ucraineană şi-a asumat responsabilitatea de a construi o şosea de ocolire a acestui sector pînă la 1 iulie curent. Recent, a fost trimisă o nouă solicitare de prelungire a termenului de exploatare a acestui sector de drum, solicitare care este în curs de examinare de către instituţiile abilitate din Moldova. Deci nu putem vorbi despre o blocare a traseului auto Lesnoe-Alexandrovka din partea autorităţilor Republicii Moldova", susțin reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Precizăm că traseul auto Lesnoe-Alexandrovka (17 km) este unica arteră de transport care unește satul ucrainean cu raionul Tarutinski din regiunea Odesa. O porțiune de 2,8 km din acest traseu trece prin teritoriul Moldovei, iar statutul juridic al acestui segment nu a fost definitivat.

Source: www.noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1918
Populația:
555 locuitori

Frumuşica este un sat din cadrul comunei Băcioi, municipiul Chișinău. Satul are o suprafaţă de circa 0.31 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.14 km. Localitatea se află la distanța de 12 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 555 de oameni. Satul Frumuşica a fost înființat în anul 1918.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.