Go to section: Nature and tourism
15 december 2015, 11:36 Water resources views 7372
Nistrul ar putea să rămînă în curînd fără principalii săi afluenți
15 december 2015, 11:36 Water resources views 7372

Nistrul ar putea să rămînă în curînd fără principalii săi afluenți

Reprezentantul organizației ecologice "Ecodava", Oleg Sclifos a comunicat pentru Sputnik Moldova că afluenții Bâc și Răut s-au întrerupt cursul pe unele porţiuni.

Râurile Bâc și Răut, care sunt principalii afluenți ai Nistrului, ar putea dispărea în cel mai scurt timp, dacă sistemul lor ecologic nu va fi restabilit, a declarat pentru Sputnik Oleg Sclifos, reprezentant al organizației ecologice "Ecodava".

"Noi am organizat câteva expediții de-a lungul râurilor Bâc și Răut. Ambele artere acvatice sunt foarte poluate din cauza obiectivelor industriale construite aici. În unele locuri cursul lor este oprit", a subliniat Sclifos.

Elena Zubcov, doctor habilitat în biologie, șefa laboratorului de hidrobiologie și ecotoxicologie a Institutului de Zooologie al Academiei de Științe a precizat că Nistrul mai are o problemă gravă, pe lângă pericolul pe care-l prezintă construcția unor staţii hidroelectrice. Este vorba de extragerea nisipului și prundișului.

"Nisipul și prundișul sunt plămânii și ficatul râului. Ele îl curăță de elementele nocive. Lipsind Nistrul de aceste elemente, noi riscăm să avem un râu poluat în totalitate", a spus Zubcov.

Expertul consideră că rezolvarea acestei probleme este dificilă și din motivul că nu sunt luate în considerare opiniile savanților.

"Dacă mai înainte nici o întreprindere industrială nu putea arunca în râu mai multe ape reziduale decât era indicat în recomandările specialiștilor, astăzi sistemul ecologic, de facto, nu este reglementat de nimeni", a încheiat Zubcov.

Source: sputnik.md

Keywords:

Nistru , riuri , poluare

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1602
Populația:
549 locuitori

Paladea este un sat din cadrul comunei Bîrlădeni, raionul Ocniţa. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 549 de oameni. Satul Paladea este situat la o distanţă de 20 km de oraşul Ocniţa şi la 220 km de Chișinău. Prima menţiune documentară a satului Paladea (cu numele Vertiporoh) din ținutul Hotin datează din anul 1602.  

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.