Go to section: Nature and tourism
29 may 2016, 14:45 Tourism in Moldova views 8790
Dezvoltarea turismului rural stimulează dezvoltarea afacerilor locale
29 may 2016, 14:45 Tourism in Moldova views 8790

Dezvoltarea turismului rural stimulează dezvoltarea afacerilor locale

Turismul în Republica Moldova are sorți de izbîndă. În țară se lansează noi trasee turistice care au ca scop atît promovarea locurilor din țară, cît și stimularea localnicilor de a iniția afaceri.

Un exemplu în acest sens, sînt cele două trasee turistice culinare care au fost lansate în septembrie 2015 în satul Palanca, Călărași. Traseele pentru bicicliști, care au în mediu cîte 35 de kilometri, cuprind toată comuna Hîrjăuca din care fac parte cîteva sate. Trei din patru sate – Palanca, Mîndra și Hîrjăuca sînt locuite de o comunitate de ucraineni, iar în satul Leordoaia locuiesc moldoveni. Populația ucraineană a ajuns în aceste locuri în anul 1818, cînd împăratul Alexandru I al Rusiei a fost dăruit și adus în zonă peste 70 de familii de ucraineni pentru zidirea mănăstirii Hîrjauca.

Scopul acestor trasee este de a dezvolta turismul rural din zona Codrilor și a descoperi atît peisaje unice din țară, cît și a tradițiilor din zonă.

Punctul de pornire a celor două trasee unde se pot închiria bicicletele, este muzeul Casa Părintească. Dаtorită unui proiect implementat de Ministerul Afacerilor Externe a Guvernului Polonez, care au donat aceste biciclete și echipamentul necesar de întreținere, acum turiștii pot descoperi Codrii Moldovei. Muzeul reprezintă un loc plin de amintiri și emoții păstrate de Tatiana Popa, cea care s-a născut în această casă și acum are ca scop renaștere a tradiției și obiceiurilor locale.

Muzeul Casa Părintească, Palanca, Călărași

De la Casa Părintească, turiștii pot vizita cîteva destinații turistice din zonă. Pe lîngă mănăstirea Hîrjauca, sanatoriul Codru și păduri, vizitatorii pot descoperi meșteșuguri locale, gospodari care cultivă fructe și legume eco, și bucate culinare reprezentative pentru această zonă.

Traseele au fost marcate astfel ca turiștii să facă popasuri la anumite destinații. Una dintre acestea este Casa Mierii din satul Răciula. Constantin Stegărescu ne-a povestit despre afacere sa cu mierea, care a început-o în anii 2000. Datorită acesteia, Constantin și-a dezvoltat o afacere în localitate. Bărbatul spune că anual primește în jur de șapte mii de turiști atît din țară cît și de peste hotare. În curtea sa, vizitatorii pot vedea mai de aproape stupurile de albine, pot participa la extragerea mierii. Degustările de mieri sînt momentul cel mai preferat de vizitatori, care se delectează cu mierea de albine cu un gust deosebit datorită amplasării geografice a localității și a plantelor care cresc în zonă.

Un alt gospodar care a aderat la proiect este și Efim Stratan. După mai mulți ani petrecuți la muncă peste hotare țării, bărbatul a hotărît să se întoarcă acasă și să investească în agricultură. În sera de lîngă satul Frumoasa, acesta are plantate legume care vor fi crescute eco. „Noi ne dorim ca oamenii să se alimenteze sănătos. Iar cei care ne vor vizita sera se vor convinge de asta", spune Efim.

O altă destinație din cadrul unui traseu turistic din Călărași, este și Casa Olarului din satul Hoginești. Meșterul popular organizează anual deja de cîțiva ani un festival al olarilor din țară, unde sînt invitați toți doritorii de a încerca să mănuiască ceva din lut.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în primele nouă lui ale anului 2015, au crescut numărul de turiști care au venit în Republica Moldova. Comparativ cu aceași perioadă ale anului 2014, s-au întregistrat cu peste 20 la sută mai mulți turiști și excursioniști. Numărul de persoane care a participat la turismul intern în perioada menționată au totalizat aproape 27 mii de turiști. Deplasarea cetățenilor în interiorul țării în scop turistic, a fost organizat în specia de agențiile de turism, în municipiul Chișinău (40 la sută), regiunie de dezvoltare Centru (28 la sută) și Sud (26 la sută).

Source: stirilocale.md

Keywords:

turism , sat , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
11575
Populația:
3003 locuitori

Feteşti este un sat şi comună din raionul Edineţ. Feteşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, fiind situat la 18 km de oraşul Edineţ, la 30 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi  la 220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 3003 oameni. Denumirea veche a satului, cu care este  atestat documentar în anul 1575 este Hriţeni.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.