Go to section: Nature and tourism
29 august 2016, 12:05 Nature and tourism views 5368
Pierderi de peste 300 de hectare de pădure
29 august 2016, 12:05 Nature and tourism views 5368

Pierderi de peste 300 de hectare de pădure

În ultimii trei ani, în sectorul forestier au fost înregistrate pierderi de peste 300 de hectare de pădure, tăieri ilicite de lemn cu o valoare de aproape şapte milioane de lei şi defrişări ilegale a peste 13 hectare de pădure şi suprafeţe forestiere. Acestea sunt datele unui raport al Curţii de Conturi. O sinteză a acestui raport a fost realizată de către Centrul Analitic Independent „Expert-Grup". La rândul său, Agenţia Moldsilva califică informaţiile expuse în sinteză drept complet eronate.

Toate pierderile au fost cauzate, în mare parte, de managementul defectuos al Agenției Moldsilva, constată autoarea sintezei, Tatiana Savva.

În special, experta Centrului „Expert-Grup" menționează, pe de o parte, lipsa unui system de evidență a contractelor de arendă, iar pe de altă parte, lipsa de profesionalism al angajaţilor din sector.

„Cum au avut loc aceste pierderi? În primul rînd, din contul ocupării ilegale a terenurilor de pădure şi din contul unor operaţiuni din cauza delimitării incorecte a pădurilor", a menţionat Tatiana Savva.

Analizând raportul Curții de Conturi, Tatiana Savva a menţionat că pînă în prezent Agenţia Moldsilva nu a elaborat un sistem unic de ţinere a evidenţei de stat a fondului forestier şi a cadastrului silvic şi nici nu a stabilit clar responsabilii pentru acest proces.

„Delimitarea şi înregistrarea terenurilor este principala problemă cu care se confruntă Moldsilva. Una dintre cauze a fost lipsa banilor. Potrivit Curţii de Conturi, de cele mai multe ori, aceste întreprinderi au avut suficiente surse financiare ca să le redirecţioneze către înregistrarea pădurilor, dar banii au fost utilizaţi pentru alte cheltuieli", spune experta.

O problemă semnalată de Tatiana Savva este şi darea în arendă a fondului forestier. Potrivit ei, mecanismul trebuie revăzut, iar în cazul în care va continua darea în arendă a pădurilor, este necesar ca acest lucru să se facă în baza proiectelor de dezvoltare, alese prin concurs.

La rîndul său, Agenția Moldsilva dezaprobă sinteza prezentată de Centrul „Expert-Grup". Viorica Caciuc, specialist superior în relaţii publice şi informare, a declarat că concluzia este eronată, iar unele aspecte nu au fost studiate şi nici consultate cu specialişti din domeniul forestier. Deci, datele sunt eronate şi nu corespund realităţii şi nici cadrului legal", a menţionat Viorica Caciuc.

Agenţia Moldsilva se arată deschisă pentru colaborare cu specialişti, experţi şi societatea civilă, în vederea reformării instituţionale a sectorului forestier.

Source: trm.md

Keywords:

paduri , pierderi , natura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1661
Populația:
1528 locuitori

Ghindeşti este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ghindeşti, Hîrtop, Tîra, loc. st. cf. Ţîra. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Florești și la 115 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1528 locuitori. Satul Ghindești a fost menționat documentar în anul 1661.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.