Go to section: Nature and tourism
12 august 2012, 11:25 Nature and tourism views 8125
12 august 2012, 11:25 Nature and tourism views 8125

Vîrtejul polar s-a deformat, deaceea frigul a cuprins toată Europa

Un val de frig a cuprins Europ datorită schimbărilor în configurația fluxului de aer ciclonic polar, scrie Corriere della Sera. "Vărtejul polar, de obicei activ deasupra Polului Nord, s-a deformat avansînd semnificativ spre sud, - explică Massimiliano Pascua de la Institutul de Biometeorologie. - Acesta a fost motivul pentru răspîndirea aerului foarte rece pînă la coasta mediteraneană".

"Vîrtejul polar – este un fel de ciclon gigant, care se rotește deasupra Polului Nord. Influența sa, de obicei, se extinde pînă la latitudinea scandinavă. Pe tot parcursul anului, cu excepția iernii, noi nu îl observăm. Dar vîrtejul este un fenomen dinamic, acesta este influențat de diverse forțe în atmosferă. Această săptămînă, de exemplu, în partea de nord a Oceanului Atlantic și a celui Pacific, s-a deplasat un anticiclon, cu alte cuvinte, zona de înaltă presiune a apăsat atît de tare asupra fluxului polar, încît acesta s-a deformat în altă parte – deasupra Europei. Acum, limitele vîrtejului polar se află mult mai la sud de Scandinavia".

"Aceasta înseamnă, - spune Pascua - că acest vîrtej transportă mase de aer foarte rece în regiunile sudice". Este o abatere evidentă de la normă, iar masele de aer formate deasupra Atlanticului, transportă multă umiditate, care contribuie la formarea zăpezii. Ca urmare, sîntem martori a scăderii temperaturii în medie cu 6 grade în Europa Centrală și de Nord și cu 3 grade în Italia, conchide expertul.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1738
Populația:
484 locuitori

Valea Adîncă este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Constantinovca și Valea Adîncă. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Camenca și la 120 km de Chișinău. Populaţia satului Valea Adîncă alcătuia 484 de locuitori în anul 2012. Satul Valea Adîncă a fost menționat documentar în anul 1738.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.