Go to section: Nature and tourism
29 july 2013, 10:33 Nature and tourism views 9432
29 july 2013, 10:33 Nature and tourism views 9432

Rezervaţia "Pădurea Domnească" va face schimb de zimbri cu Polonia


Foto: trm.md

Principala atracţie turistică a Rezervaţiei “Pădurea Domnească” este zimbrăria, care a fost construită în 2005. Atunci au fost aduşi trei zimbri din Polonia, două femele şi un mascul. Astăzi, aici locuiesc şase zimbri. Întrucît există probleme între sexe, Rezervaţia vrea să schimbe doi masculi pe două femele de zimbru şi speră că în toamnă acest lucru să fie posibil.

“La moment, zimbrii se simt foarte bine, nu există probleme, dar în principiu, există problema țarcului. Acesta are 32 de hectare și este împărțit în trei: femelele le ținem într-un țarc, masculul în vîrstă în alt țarc și zimbrii tineri în alt țarc. Țarcul poate să găzduiască pînă la 18 exemplare”, spune Sergiu Bucătaru, directorul rezervației "Pădurea Domnească".

Suprafața Rezervației ar putea găzdui o micropopulație de 15-17 zimbri, cu un raport între sexe de 5-6 femele la un mascul. Însă, la “Pădurea Domnească” sînt doar două femele și deja cinci masculi. Iar mai mulți masculi într-o cireadă atît de mică nu pot conviețui, lucru ce creează probleme conducerii Rezervației.

“Există problema între sexe. Avem mascul în vîrstă, masculi tineri și doar două femele, și există o concurență între ei. Noi ne străduim să-i menținem în sectoare diferite, ca ei să nu concureze, să nu se întîmple cazuri excepționale. Ar fi de dorit ca pe viitor, noi preconizăm și dacă ar fi un suport financiar adecvat, am extinde țarcul. Soluția ar fi ca să schimbăm acești doi masculi care-i avem, pe două femele”, a mai spus Sergiu Bucătaru.

Directorul Rezervației a declarat în cadrul emisiunii “Natura în Obiectiv” de la Moldova 1 că există o înțelegere verbală cu Polonia, cu ambasadorul Poloniei la Chișinău, care a promis că va oferi ajutor pentru soluționarea problemei. “Ambasadorul a propus ca cei doi masculi să-i ducem în Polonia și ei în locul lor să ne aducă două femele. Ar fi un lucru foarte binevenit. Sperăm ca în toamnă noi să avem de-acuma patru femele și un mascul”, a declarat Sergiu Bucătaru.

Primii zimbrii în Republica Moldova au fost aduși la "Pădurea Domnească" acum 10 ani.

 

Sursa: trm.md

Keywords:

rezervaţie , animale , Polonia

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1769–1774
Populația:
1213 locuitori

Popencu este un sat şi comună din din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Chirov, Vladimirovca, Popencu și Zăzuleni. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 91 km de Chișinău. Populaţia satului Popencu alcătuia 1213 oameni în anul 2012. Satul Popencu a fost menționat documentar între anii 1769 – 1774.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.