03 june 2015, 12:18 Moldovan Diaspora views 8281
Moldovenii transferă tot mai puțini bani de peste hotare
03 june 2015, 12:18 Moldovan Diaspora views 8281

Moldovenii transferă tot mai puțini bani de peste hotare

Persoanele fizice (rezidente şi nerezidente) au primit în luna ianuarie 2015 prin băncile din Republica Moldova mijloace bănești în sumă echivalentă cu aproximativ 69 milioane de dolari SUA, cu un sfert mai puțin decît în aceeași perioadă a anului precedent, informează MOLDPRES cu referire la date ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

Este cel mai jos nivel din ultimii cinci ani și o cifră comparabilă cu cea înregistrată în anii de criză 2009-2010. Este pentru prima dată după criza financiară globală, cînd în ianuarie transferurile au coborît sub 70 de milioane de dolari SUA.

Moldovenii care muncesc în străinătate trimit acasă tot mai putini bani. Datele BNM relevă că în luna noiembrie intrările de bani pe canalul transferurilor prin sistemul bancar moldovenesc au scăzut cu 29 la sută faţă de aceeași perioadă a anului precedent, în decembrie cu 31 la sută, iar în ianuarie cu 25 la sută.

Criza din regiune, deprecierea dramatică a rublei şi reducerea fluxului de bani din Federația Rusă au răsturnat previziunile economiștilor, lansate la mijlocul anului trecut, care se așteptau la o revenire a transferurilor la nivelul dinaintea crizei.

Cauza cea mai mare care afectează volumul de transferuri ce intră în ţară „este recesiunea în care se află Rusia. Remiterile în ruble rusești au scăzut în decembrie cu 41 la sută", a declarat anterior Dorin Drăguțanu, guvernatorul BNM.

Potrivit statisticilor băncii centrale, în ianuarie ponderea rublei ruseşti în total transferuri s-a diminuat la 22,2 la sută, faţă de 33,5 la sută în perioada respective a anului precedent. Cele mai multe transferuri s-au făcut în dolari SUA, respectiv 46,5 la sută din total, iar 31,3 din remitențe au fost în euro.

Experții IDIS „Viitorul" prognozează o reducere în anul 2015 a veniturilor moldovenilor din munca prestată peste hotare cu 20 la sută față de anul precedent, pînă la 1 miliard 238 milioane de lei.

Source: moldpres.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1602
Populația:
97 locuitori

Săghieni este un sat din cadrul comunei Alexeevca, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Ungheni și la 115 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 97 de oameni. Satul Săghieni a fost menționat documentar în anul 1602.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.