08 april 2015, 12:23 Moldovan Diaspora views 9022
Ţara nu ţi-o alegi, ţara ţi-o iubeşti aşa cum este
08 april 2015, 12:23 Moldovan Diaspora views 9022

Ţara nu ţi-o alegi, ţara ţi-o iubeşti aşa cum este

Lucia Gortopan-Bulgac şi familia sa a emigrat în Spania de 11 ani. Criza de la finele anilor '90 şi efectele ei, apoi seceta dezastruoasă de la începutul anilor 2000 i-a pus familia în faţa dilemei: să suporte în continuare lipsurile financiare sau să ia calea migraţiei de muncă, aşa cum o făceau mulţi la acel timp. Cum a reuşit Lucia să se reafirme într-o ţară aflată la mii de kilometri de casă, aflaţi din materialul realizat de echipa emisiunii „Moldovenii de Pretutindeni".

Inițial a plecat capul familiei, soțul Ion. Bărbatul a plecat legal, muncind în calitate de inginer. Apoi au plecat și ceilalți membri ai familiei, deși nimeni dintre ei nu a crezut atunci că vor sta timp de mai bine de un deceniu peste hotare.

Decizia de a părăsi Moldova cu întreaga familie a fost una foarte dificilă, se mângâiau cu gândul că este o despărțire temporară de cei dragi. Nici în Spania, la început nu le-a fost ușor, trebuiau să susțină testul de supraviețuire într-un mediu complet străin, fără a cunoaște limba, fără a cunoaște realitățile de acolo.

La Chișinău, Lucia absolvise Universitatea de Medicină, avea deja anumită experiență în domeniu. În Spania, peste un timp, a hotărât să-și omologheze diploma de studii. Potrivit Luciei, spre diferență de alte state, Spania nu creează impedimente pentru această procedură.

De fapt, recunoașterea diplomei de studii este doar prima etapă. Pentru încadrarea în câmpul muncii la o instituție publică, orice angajat trebuie să cunoască și limbile oficiale.

„Eu am avut mare noroc de soțul meu, el a fost cel care m-a sprijinit. El și-a jertfit cariera pentru ca eu să mă pot realiza profesional", a declarat protagonista.

În prezent, Lucia Gortopan-Bulgac activează în calitate de medic pediatru concomitent într-o instituție publică medicală și una privată. Pentru calitățile sale profesionale și cele umane este respectată atât de pacienți, cât și de colegii de breaslă.

Pentru a-și păstra copiii conectați la țara de origine a părinților și bunicilor, soții Gortopan nu ratează nicio vară pentru a veni în Moldova. Șederile în Moldova sunt, însă, limitate, iar dorința de a crea o platformă de comunicare între moldoveni a determinat-o pe Lucia și alte două entuziaste să creeze o asociație diasporală, pe care au numit-o „Moldoveni în Catalunia".

„Mi-am dat seama că sunt mulți copii care s-au născut în Spania și vorbesc altă limbă decât cea română, ei nu cunosc tradițiile noastre și nu e vina lor. Am hotărât atunci să nu le furăm ceea ce am avut noi, să nu uite de unde ne-am pornit", remarcă Lucia.

Protagonista povestește că nu îi pare rău de faptul că a plecat și muncește în Spania, însă, cu părere de rău remarcă, că a fost nevoită să plece. „Îmi pare rău că mulți dintre noi am fost nevoiți să lăsăm părinții, să lăsăm rudele, să lăsăm tot ce am avut mai scump și să începem totul de la zero în altă parte a lumii".

„Pentru mine, Moldova înseamnă mult, țara nu ți-o alegi, țara ți-o iubești așa cum este", a menționat în concluzie Lucia Gortopan-Bulgac.

Source: trm.md

Keywords:

moldovenii , diaspora , Spania

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1454
Populația:
5640 locuitori

Lăpuşna este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Lăpuşna, Anini și Rusca. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Hîncești și la 54 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 5640 de oameni. Satul Lăpușna a fost menționat documentar în anul 1454.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.