28 october 2015, 14:35 Moldovan Diaspora views 9460
Cunoaște-le pe fetele care au întîmpinat oaspeții la pavilionul Moldovei de la Expo Milano (Foto)
28 october 2015, 14:35 Moldovan Diaspora views 9460

Cunoaște-le pe fetele care au întîmpinat oaspeții la pavilionul Moldovei de la Expo Milano (Foto)

Aceste fete apar în majoritatea pozelor de la evenimentele care s-au perindat în Pavilionul Moldovei de la expoziția mondială din Milano. Întâmpină vizitatori, asistă speakerii, ajută străinii să descopere Republica Moldova pe harta lumii sau pur și simplu zâmbesc și, prin asta, creează însăși imaginea țării noastre.

Puțini însă știu că, dincolo de acestea, Ela, Elena, Marcela, Natalia și Sandița fac față unui volum de lucru, pe care, în pavilioanele altor țări, îl îndeplinesc echipe formate din zeci de persoane. Înainte să ajungă acolo, fetele au trecut printr-un concurs de selecție și sunt, poate, exemplul cel mai bun pentru a ilustra că diaspora moldovenilor din Italia a fost implicată activ în activitățile de la pavilion.

Ela Vieru

Ela spune că primul lucru despre care vorbește un turist, atunci când e întrebat despre Moldova, sunt beciurile de la Cricova și Mileştii Mici. Vinurile moldovenești, în general, oamenii buni, mănastirile, peisajele rurale şi câmpiile pitoreşti – toate lasă urme de neuitat în inimile străinilor care vin să ne cunoască. Ela își amintește că a cunoscut la pavilion oameni cu adevărat îndrăgostiți de Moldova. O doamnă din Franța, profund impresionată după ce a vizitat țara noastră, pe care o numește dulce „jolie Moldavie", a creat și un blog pe care promovează destinațiile turistice moldovenești.

Elena Sîrbu

„În lumea EXPO, cum o numesc eu, am reușit să învăț, întâi de toate, toleranța, diversitatea și speranța într-un viitor mai frumos – spune Elena Sîrbu. Americanii și canadienii sunt plăcut surprinși și apreciază participarea și efortul depus de Moldova pentru a ajunge la Expo. Francezii și nemții sunt cei mai curioși să trăiască emoțiile tradițiilor noastre. Am fost în tot acest răstimp încurajați și de români, ucraineni și bieloruși. Critica și orgoliul ascuns vine, de obicei, de la conaționalii noștri".

Marcela Danuța

Întrebată ce crede despre vocile moldovenilor care se plâng pe faptul că nu au găsit în pavilionul Moldovei coniac, sarmale sau compot de casă, Marcela spune că, cel mai des, asemenea remarci vin din partea persoanelor informate greșit, care cred că Expo este o vitrină de degustări gratuite. Își amintește de un dialog cu unul dintre vizitatorii străini. Domnul a ținut să menționeze că vizitase foarte multe pavilioane „fără nimic în ele". Pavilionul Moldovei, în schimb, este foarte primitor. „Emanați energie, viaţă şi bunăvoință".

Natalia Cabac

Sunt mândră că am putut să-mi reprezint țara la o astfel de expoziție. În cursa de șase luni de la Milano, m-am străduit să aduc fiecărui vizitator „emoția de acasă" și să scot în evidență patrimoniul cultural al Moldovei. Pavilionul nostru la World Expo nu este doar o creație arhitecturală splendidă și unică, ci și un pas suplimentar în relațiile noastre cu Uniunea Europeană.

Sandița Florea

Am trăit datorită acestui proiect emoții intense de mândrie pentru țara și cultura noastră. Îmi plăcea de fiecare dată să observ turiștii „hipnotizați" de arta ansamblului „Joc". Dansatorii, mișcările lor, muzica și coregrafia, regia au reușit de fiecare dată să încarce cu energie pozitivă turiștii și să le aducă zâmbete largi pe față. De-atâtea ori ne-au aplaudat și ne-au mulțumit pentru atmosfera pe care au găsit-o în pavilionul Moldovei. Cred că anume aceasta e cea mai responsabilă sarcină pe care am avut-o timp de șase luni. Pentru că aceste emoții au plecat, odată cu miile de vizitatori, în atâtea țări ale lumii, să se asocieze în timp cu imaginea Republicii Moldova.

Source: diez.md

Keywords:

Milano , diaspora , expoziție , tineret

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1469
Populația:
5542 locuitori

Puhoi este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Puhoi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Ialoveni și la 50 km de Chișinău. Satul Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5542 de oameni. Puhoi a fost menționat documentar în anul 1469.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.