25 june 2016, 14:05 Moldovan Diaspora views 8999
Artiști din R. Moldova, în Regatul Bahrain
25 june 2016, 14:05 Moldovan Diaspora views 8999

Artiști din R. Moldova, în Regatul Bahrain

Lucrările a trei artiști din R. Moldova au ajuns în colecțiile private ale membrilor Familiei Regale din Manama

Un mic stat insular din Orientul Mijlociu a găzduit în luna mai, în premieră, o expoziție grandioasă de artă europeană. Vernisajul a fost organizat de o galerie din Belgia, fondată și condusă de moldoveanca Iana Stanțieru, care și-a propus să promoveze în primul rînd arta moldovenească în această parte a lumii.

Patronul expoziției a fost chiar membrul Familiei Regale din Bahrain, Sheik Rashid Bin Khalifa Al Khalifa, pictor recunoscut la nivel mondial și fondatorul Societății Artiștilor din Bahrain. Operele expuse în capitala regatului au putut fi cumpărate, astfel lucrările a trei artiști moldoveni au ajuns în colecțiile Familiei Regale.

Expoziţia de pictură şi sculptură „Summer ART 2016" din Manama, la care au participat zece artişti plastici, s-a desfășurat în perioada 5-31 mai. Acolo și-au expus lucrările și cinci artiști din R. Moldova: pictorii Elvira Cemortan-Voloşin, Gheorghe Negru şi sculptorii Vasile Medinschi, Stela Burciu și Grigore Băţ.

Operele alese de un Comitet de experți

Iana Stanțieru povestește că a vizitat de cîteva ori Bahrainul și a remarcat că arta europeană nu este cunoscută acolo: „A fost o oportunitate perfectă de a o promova, dar mai ales scopul a fost de a face cunoscută arta moldovenească în Țările din Golf. Pentru noi e o mare onoare să avem diverse personalități prezente la deschiderea expoziției și pe membrii Familiei Regale, care nu participă la toate evenimentele de acest gen organizate în Bahrain, ci doar la cele care le merită atenția".

Operele expuse în Manama au fost selectate de către un Comitet de experți cu care lucrează galeria online „Europe's Art Gallery", condusă de Iana Stanțieru.

„Consultăm experții înainte de a organiza expoziții internaționale. Lucrările au fost alese în așa fel, încît să creeze un ansamblu și un echilibru tematic care să bucure ochiul spectatorului", precizează organizatoarea.

Donații pentru copiii sărmani

Expoziția de artă europeană din Bahrain a fost cu vînzări și s-a bucurat de succes, majoritatea lucrărilor fiind apreciate de vizitatorii arabi. Iana a refuzat să ne spună cîte opere au fost vîndute și ce sume de bani au intrat pe conturile artiștilor, dar ne-a dezvăluit că lucrările a trei moldoveni se regăsesc acum în colecțiile Familiei Regale. O parte din banii acumulați la expoziție a fost donată pentru copiii sărmani din regiune prin intermediul Organizației Regale de Caritate „Royal Charity Organisation".

Moldoveanca duce în prezent tratative pentru a organiza o expoziție internațională de artă europeană în Qatar, un alt stat din Golful Arabic. De asemenea, lucrările artiștilor moldoveni vor ajunge în curînd la o expoziție în Olanda.

15 artiști moldoveni promovați de „Europe's Art"

Doar în cîțiva ani de activitate, galeria online condusă de Iana Stanțieru a reușit să-și facă un renume pe piață. „Europe's Art Gallery" și-a început activitatea la Bruxelles în 2013, dar oficial activează din anul curent. Aceasta promovează în întreaga lume 20 de artiști din 15 țări, printre care: Franța, Suedia, Malta, Grecia, Finlanda, Slovacia, Belgia, Rusia și România și încă 15 artiști din R. Moldova.

„Nici la Bruxelles, nici în altă parte nu este ușor să te afirmi în acest domeniu. Lansarea unei afaceri – o galerie de artă, implică multă muncă, dedicare, inspirație, diplomație și răbdare. Scopul nostru nu este de a promova artiștii doar în Belgia, ci în întreaga lume. Artiștii pe care îi reprezentăm sînt cu experiență și cu un portofoliu impresionant, care au avut numeroase expoziții internaționale. Unii dintre ei și-au expus lucrările la Muzeul Louvre din Paris, Palatul Schonbrunn din Viena, muzee naționale și alte locații prestigioase", precizează Iana.

Pentru artiștii moldoveni, Iana Stanțieru a organizat mai multe expoziții la Comisia Europeană din Bruxelles, Ambasada R. Moldova în Regatul Belgiei, Comitetul Regiunilor, dar cel mai reprezentativ eveniment îl consideră simpozionul de artă „Moldovan art for your heart" (artă moldovenească pentru inima ta – n.r.) organizat la Parlamentul European în decembrie 2014, unde opt artiști moldoveni și-au prezentat lucrările.

Studii în străinătate și job la Comisia Europeană

Deși gestionează o afacere, Iana Stanțieru reușește să-și creeze și o carieră de invidiat la Bruxelles, care nu are nicio legătură cu arta. Tînăra lucrează din 2010 la Comisia Europeană, în prezent fiind „training manager" și expert în resurse umane în cadrul instituției. A obținut jobul după ce a efectuat un stagiu de practică la Comisia Europeană.

„Eu am plecat la studii în străinătate cînd aveam doar 15 ani, dar am fost mereu cu sufletul în R. Moldova. Studiile liceale le-am făcut în România și apoi am urmat Facultatea de Studii Europene și Relații Internaționale din cadrul Universității „Babeș-Bolyai" din Cluj-Napoca. Un an am studiat în Slovenia, la universitatea din Ljubljana, iar masterul în diplomație și relații internaționale ale Uniunii Europene l-am urmat la „College of Europe in Bruges" din Belgia. Am urmat și cursuri de master în marketing și comunicare la „ICHEC Brussels Management School", enumeră Iana cele cîteva instituții de învățămînt unde s-a format ca profesionist.

După absolvirea studiilor în diplomație, tînăra a aplicat pentru un stagiu de practică la Comisia Europeană, iar ulterior și-a depus dosarul pentru un post vacant în cadrul instituției, unde a rămas să lucreze pînă în prezent.

S-ar întoarce în Moldova pentru a face schimbări

Chiar dacă are un orar de muncă încărcat și aproape că nu-i rămîne timp pentru odihnă, Iana Stanțieru se străduiește cel puțin o dată pe an să revină la baștină și spune că s-ar întoarce definitiv în R. Moldova dacă ar putea face schimbări spre bine.

„Eu sînt foarte bucuroasă să promovez cît de mult posibil o imagine pozitivă a Moldovei în străinătate, dar nu exclud posibilitatea revenirii acasă, cînd voi avea o poziție financiară suficient de puternică ca să pot influența și situația socială. M-aș întoarce doar să fac schimbări mari în bine, nu să vin și să fiu prinsă în sistemul actual care mi-ar lua toată energia", a punctat Iana Stanțieru.

Source: ziarulnational.md

Keywords:

Bahrain , expoziție , pictor

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1618
Populația:
1064 locuitori

Hruşova este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte trei localităţi: Chetroasa, Ciopleni şi Hruşova. Satul Hruşova este situat la o distanţă de 24 km de oraşul Criuleni şi la 18 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului Hruşova constituie 1064 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Hruşova datează din 5 mai 1618.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.