09 april 2012, 11:02 Moldovan Diaspora views 8857
09 april 2012, 11:02 Moldovan Diaspora views 8857

Criza din zona euro: se apropie Ziua Judecății de Apoi

Foto: onalert.gr

După un august neobișnuit de liniștit factorii de decizie europeni și piețele financiare se așteaptă la o toamnă furtunoasă, consideră jurnalistul Wall Street Journal, Charles Forelle.

Decizia Curții Constituționale a Germaniei privind legalitatea noului fond de asistență urgentă UE și alegerile în Țările de Jos unde unii parlamentari insistă ca țările cu probleme să fie excluse din zona euro, ar putea submina politica prudentă de salvare a Europei, scrie autorul articolului.

Există motive să credem că evenimentele din aceasta toamna vor fi de o importanță deosebită. Oficialii europeni vor avea de făcut o alegere decisivă, avînd în vedere poziția șubredă a Spaniei și Greciei, scrie ziarul. Cortina se va ridica odată cu deschiderea ședințelor Băncii Centrale Europene.

Oficialii spanioli insistă asupra faptului că BCE să cumpere obligațiunile guvernamentale ale țării în cantități nelimitate. Logica acestei operațiuni este că investitorii privați, care acum se tem să cumpere obligațiunile spaniole vor face acest lucru în cazul în care vor ști că vor fi întotdeauna în măsură să le vîndă la banca centrală, remarcă Charles Forelle.  

Președintele BCE Mario Draghi a declarat că Banca Centrală ar putea să înceapă o nouă operațiune de cumpărare a obligațiunilor spaniole numai după ce țara în schimbul acestora ar fi de acord cu programul de reformă, notează publicația.

"Dar, după cum subliniază experții, suma mare a ajutorului doar întîrzie momentul colapsului. Ea nu rezolvă problemele fundamentale ale zonei euro, care includ economii naționale necompetitive, perspective mici de creștere și state incapabile de a atrage investiții private", - scrie publicația.

Autorul citează exemplul Greciei, care a primit peste 200 miliarde de euro  ajutor, ceea ce corespunde aproximativ sumei PIB-ului anual al țării. Între timp economia sa se reduce dramatic, iar povara datoriei rămîne cea mai mare din zona euro.

"Motivul principal pentru care investitorii din Europa de Nord nu sînt pregătiți să împrumute bani Spaniei este riscul, oricît de mic, că țara va părăsi zona euro, și ei vor primi banii înapoi în altă monedă, mai slabă, dacă îi vor primi. Ieșirea Greciei va demonstra faptul că acest risc este mult mai mare "- notează ziarul.

Keywords:

zona euro , economie , criza

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1774
Populația:
648 locuitori

Goian este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Goian și Iagorlîc. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Dubăsari și la 62 km de Chișinău. Populaţia satului Goian alcătuia 648 de oameni în anul 2011. Satul Goian a fost menționat documentar în anul 1774.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.