Go to section: Children
04 february 2015, 16:20 Children views 8826
Liceeni din Moldova au participat la programul „Atelierele de Radioprotecţie” în Franţa (FOTO)
04 february 2015, 16:20 Children views 8826

Liceeni din Moldova au participat la programul „Atelierele de Radioprotecţie” în Franţa (FOTO)

Un grup de elevi şi profesori ai Liceului „Prometeu" din Chişinău au participat la Conferinţa Internaţională a Elevilor în cadrul programului „Atelierele de Radioprotecţie", care a avut loc la Centrul de Studii Nucleare din Cadarache, Franţa, în perioada 23-30 martie.

Republica Moldova este reprezentată pentru a treia oară la acest eveniment prestigios. Elevii din Republica Moldova au prezentat rezultatele unui proiect de studiu efectuat la Chișinău, în domeniul radioprotecției în mediul medical.

Solicitat de TRM.MD, Dorin Dușciac, coordonatorul activităților programului în Republica Moldova a menționat că participarea în acest program va stimula la elevii din țara noastră vocația pentru studii în domeniul fizicii, inclusiv al fizicii nucleare. „Noi avem nevoie de o generație nouă de tineri cercetători", a remarcat cercetătorul.

„Delegația din Republica Moldova a avut o prestație remarcabilă, înalt apreciată de către organizatori și de colegii lor, liceeni din Franța, Germania, Belarus, Maroc, Ucraina, Japonia, etc", a declarat Paul Livolsi, membru al Comitetului de Pilotare a programului.

Scopul principal al Atelierelor de Radioprotecție este implicarea liceenilor în activități practice de sporire a culturii în domeniul fizicii nucleare. Programul se desfășoară în fiecare an în două etape: cursuri de fizică nucleară și studii practice în prima parte a anului școlar, urmate de participarea la Conferința Internațională a Elevilor.

Programul „Atelierele de Radioprotecție" este pilotat de un consorțiu format din mai multe organisme care activează în domeniul cercetării și aplicării fizicii nucleare din Franța: Centrul de Evaluare și Protecție în domeniul Nuclear (CEPN), Comisariatul pentru Energie Atomică și Energii Alternative (CEA), Institutul de Cercetare al Siguranței Nucleare (IRSN), etc.

Source: trm.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1433
Populația:
819 locuitori

Novaci este un sat din cadrul comunei Tuzara, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Călărași și la 56 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituis 819 oameni. Satul Novaci a fost menționat documentar în anul 1433.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.