20 december 2013, 10:32 Moldovan reality views 14648
20 december 2013, 10:32 Moldovan reality views 14648

Expert: Naţiunile politice s-au format şi în Moldova, şi în România

Foto: newsmoldova.md

În prezent, naţiunile politice s-au format şi în Moldova, şi în România şi asta vorbeşte despre faptul că moldovenii nu pot fi numiţi români, a declarat profesorul Alla Iazikova, conducătorul Centrului pentru Marea Mediterană şi Marea Neagră al Institutului pentru Europa al Academiei de Ştiinţe din Rusia, preşedintele Consiliului cercetărilor din Marea Mediterană şi Marea Neagră, doctor în ştiinţe istorice, joi la telepuntea Chişinău-Moscova, care a avut loc în sediul RAMI RIA Novosti din Chişinău şi al agenţiei Novosti-Moldova.

„Această regiune niciodată nu a fost liniştită, statele naţionale aici s-au format mai tîrziu decît în restul Europei. Şi în România, ca şi în alte ţări, există minorităţi naţionale", - a remarcat Iazikova

„Traian Băsescu, preşedintele României, nu trebuie să uite acest lucru, deoarece ceea ce provoacă el în Moldova, poate să se întîmple la el în ţară. Am în vedere dispoziţia ungurilor din Transilvania", - a concretizat ea.

Potrivit lui Vladimir Bruter, expert la Institutul internaţional de cercetări umanistice şi politice, care a comentat hotărîrea Curţii Constituţionale din Moldova cu privire la modificarea denumirii limbii de stat a RM, „CC a republicii nu pentru prima dată aprobă o decizie politică, nu juridică, care iese din limitele de competenţă ale acestei structuri".

„Autorităţile anterioare nu au rezolvat proleme de tipul ce limbă şi ce istorie să se predea în şcolile republicii, de aceea din 2001 şi pînă în 2009 situaţia a devenit şi mai gravă", - a adăugat Bruter.

El a mai spus că „nimeni nu are dreptul de a schimba identitatea omului printr-un ordin".

Source: newsmoldova.md

Keywords:

politica , Moldova , Romania

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1898
Populația:
611 locuitori

Ţambula este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Satul are o suprafaţă de circa 0.81 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 4.32 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pălăria, Octiabriscoe și Ţambula. Satul Țambula se află la distanța de 24 km de orașul Sîngerei și la 128 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 611 oameni. Localitatea a fost întemeiată în anul 1898.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.