22 december 2013, 10:58 Moldovan reality views 7385
22 december 2013, 10:58 Moldovan reality views 7385

Aviaţia sanitară ar putea fi relansată în Moldova


Foto: trm.md

Serviciul de Ambulanţă Aeriană în Republica Moldova ar putea fi relansat în 2014. Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, în cadrul unei şedinţe de lucru cu responsabilii din domeniu, a menţionat că aviaţia sanitară din Moldova ar putea fi resuscitată în baza Întreprinderii de Stat „Moldaeroservice”. Astfel, helicopterele din dotarea întreprinderii, aflată în subordinea Ministerului Transportului, ar putea presta servicii de ambulanţă aeriană pentru spitalele din ţară în baza unui contract cu Serviciului de Asistenţă Medicală Urgentă. „În Moldova, de 20 de ani nu există un serviciu propriu de ambulanţe aeriene din cauza lipsei helicopterelor sanitare, iar pentru transportarea de urgenţă a pacienţilor medicii recurg la maşinile salvării. Există cazuri grave cînd viaţa omului depinde de aceea cît de repede va fi adus la spital. „Moldaeroservice” dispune de șase helicoptere, dintre care două pot fi reutilate pentru necesităţi sanitare”, a menţionat Vasile Botnari. Directorul ÎS ”Moldaeroservice”, Alexei Rogov, a informat că întreprinderea dispune de capacităţile necesare pentru a presta servicii de transportare de urgenţă a pacienţilor, inclusiv piloţi calificaţi, care au fost instruiţi să aterizeze în condiţii nestandard. Helicopterele vor staţiona la Chişinău şi la Bălţi şi vor putea interveni rapid la solicitare. Vasile Botnari a precizat că relansarea serviciului de ambulanţe aeriene va fi posibil în baza unui parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, beneficiar fiind Serviciului de Asistenţă Medicală Urgentă. În acest sens, a fost creat un grup de lucru inter-ministerial responsabil pentru implementarea proiectului.

Sursa: trm.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
1719 locuitori

Bulăieşti este un sat şi comună din raionul Orhei. Bulăieşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 26 km de oraşul Orhei şi la 73 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1719 oameni. Satul Bulăiești a fost menționat documentar în anul 1609.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.