18 august 2014, 12:13 Moldovan reality views 9065
Circa 80 de mii de cetățeni moldoveni nu au renunțat la paşaportul sovietic
Photo: makemepassport.ru
18 august 2014, 12:13 Moldovan reality views 9065

Circa 80 de mii de cetățeni moldoveni nu au renunțat la paşaportul sovietic

Deţinătorii paşapoartelor de tip sovietic mai au două săptămîni la dispoziţie pentru a şi le schimba pe buletine de identitate. Deşi au rămas zile numărate pînă la 1 septembrie, cînd actele sovietice nu vor mai fi valabile, angajaţii de la „Registru" spun că persoanele în etate nu se prea grăbesc să-şi perfecteze buletine de identitate, relatează Mesager.

Din totalul celor 200 de mii de deţinători ai paşapoartelor de tip sovietic, abia jumătate au reuşit să şi le înlocuiască cu buletine de identitate. Ecaterina Batîr are 74 de ani. Femeia spune că la această vîrstă este o povară să vină la „Registru" pentru a-şi perfecta actele, dar se conformează legii.

„Am venit cu mama că-i în vîrstă, să înlocuim buletinul sovietic cu buletin de identitate. Degrabă vor avea loc alegeri, atît parlamentare, cît și locale și toți bătrînii se vor folosi de dreptul lor de a alege primarul, deputații. Procedura este gratuită", spune fiica Ecaterinei Batîr, Ludmila.

Angajaţii de la „Registru" spun că au mai rămas circa 80 de mii de deţinători ai paşapoartelor sovietice care încă nu au buletine de identitate. Aceştia îi îndemnă pe cei care au acte sovietice să se grăbească, întrucît după 1 septembrie paşaportul sovietic îşi pierde valabilitatea, iar cei care vor dori să-l schimbe vor achita taxa de stat.

Pînă pe 1 septembrie 2014, deţinătorii paşapoartelor de tip sovietic au posibilitate în regim simplificat să primească buletine de identitate noi, fără achitarea taxei de stat obligatorii. Pentru persoanele imobilizate au fost create echipe mobile care perfectează buletinul de identitate la domiciliu. Pentru înlocuirea paşapoartelor sovietice, din bugetul de stat au fost alocate peste 30 de milioane de lei.

Source: trm.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1861
Populația:
429 locuitori

Hutulu este un sat din cadrul comunei Lebedenco, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Cahul și la 188 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 429 de oameni. Satul Hutulu a fost menționat documentar în anul 1861.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.