11 july 2014, 15:37 Moldovan reality views 9144
În Moldova vor fi construite case încălzite cu energia termică a pămîntului
Photo: rnns.ru
11 july 2014, 15:37 Moldovan reality views 9144

În Moldova vor fi construite case încălzite cu energia termică a pămîntului

Gazele naturale, cărbunele sau lemnul de foc au o alternativă mai ieftină. Este vorba despre energia termică a pămîntului, care poate să fie acum folosită şi pentru încălzirea blocurilor. O companie de construcţii promite reducerea aproape în jumătate a cheltuielilor pentru încălzire.

Pînă acum, sistemul geotermal de încălzire era montat numai la case cu un nivel sau două. Instalaţia este compusă din sonde forate la o adîncime de 200 de metri, în care sunt introduse ţevi metalice care comunică între ele. La această adîncime, temperatura este permanent de 12 grade Celsius. Prin intermediul unui schimbător de căldură, se obține o temperatură de pînă la 65 de grade celsius.

"Cheltuielile de întreţinere a acestui sistem se reduc practic cu 51 de procente faţă de sistemele cu gaze naturale şi cu circa 42 de procente faţă de sistemul de încălzire centralizat", a spus inginerul Tudor Dutca.

Compania planifică să construiască 24 de blocuri care să fie încălzite cu pompe termice. Costul întregului proiect este de aproximativ 90 de milioane de euro. Primele 360 de apartamente vor fi date în folosință în 2016.

"Sarcina pe care ne-am pus-o în realizarea acestui proiect este: prima - problema ecologică care persistă în toată lumea, independenţa economică a Republicii Moldova ce ţine de materialele energetice şi a treia problemă este costul de întreţinere a acestor apartamente. Prin acest proiect este posibil să fie soluţionate aceste trei mari probleme", a explicat directorul companiei de construcţie, Alexandru Covalenco.

Energia geotermală este folosită cu succes în diferite țări, inclusiv în Germania și Elveţia, dar şi în state nordice, precum Suedia. Pompele de căldură au fost folosite pentru prima dată în Marea Britanie la începutul secolului trecut.

Source: www.publika.md

Comments

 (1)
  • #1 Teplotehnik Reply Quote selected
    Добыча "самой дешевой" энергии грунта процесс высокотехнологический и не может быть дешевле эксплуатации обычной котельной. А уж о заоблачных ценах на оборудование и говорить нечего. Срок окупаемости системы соизмерим со сроком службы теплонасосного оборудования. Дерзай, нищая Молдова!
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec XVIII-lea
Populația:
825 locuitori

Albota de Jos este un sat şi comună din raionul Taraclia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Albota de Jos, Hagichioi și Hîrtop. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Taraclia și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 825 de oameni. Satul Albota de Jos a fost întemeiat în secolul al XVIII-lea.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.