11 november 2014, 15:43 Moldovan reality views 9377
Serafim Urechean: În Moldova se fură ca în codru din bunurile statului
Photo: ipn.md
11 november 2014, 15:43 Moldovan reality views 9377

Serafim Urechean: În Moldova se fură ca în codru din bunurile statului

În Republica Moldova continuă să se fure ca în codru din bunurile statului, iar cele mai mari delapidări au fost înregistrate în domeniul ecologic şi cel al transporturilor, a declarat preşedintele Curţii de Conturi, Serafim Ureachean, în cadrul emisiunii „Ochiul public", de la postul de televiziune „Noroc TV", transmite IPN.

Potrivit lui Urechean, prezintă îngrijorare numărul de încălcări care au fost depistate în domeniul ecologic. „Au fost privatizate contrar legislaţiei sau date în arendă terenuri de pădure. De asemenea, s-a pus stăpînire pe unele cariere de materiale de construcţii, care i-a îmbogăţit pe unii peste noapte. Nu este exclus că unele din aceste încălcări au fost făcute sub protecţia unor politicieni", a spus preşedintele Curţii de Conturi.

Referindu-se la domeniul transporturilor, Urechean a precizat că din prejudiciul de 8 mlrd de lei, cauzat statului în urma încălcărilor depistate anul trecut de către Curtea de Conturi, prejudicii de peste 400 mln de lei au fost depistate în cadrul Ministerului Transporturilor şi Gospodăriei Drumurilor. „Au fost depistate mai multe încălcări cum ar fi lipsa bunurilor în evidenţa contabilă, tendere ilegale, contracte întocmite incorect, umflarea cifrelor pentru a da posibilitatea sustragerii ulterioare", a spus Urechean.

Potrivit preşedintelui Curţii de Conturi, o încălcare frecventă care afectează aproape toate instituţiile statului este neutilizarea la timp şi conform destinaţiei a creditelor externe. „De multe ori, banii nu sunt debursaţi la timp. Acum investigăm un caz la Primăria Chişinău privind neutilizarea unui credit de 10 mln de Euro. Adevărul e că municipalitatea trebuie să achite dobînda anuală de 10 mln de lei, în timp ce banii din credit stau degeaba", a conchis Urechean.

În cadrul aceleaşi emisiuni, Serafim Urechean a declarat că pe parcursul aflării sale la conducerea Curţii de Conduri nu s-au făcut presiuni asupra sa din partea politicului pentru a lua sau a anula anumite decizii.

Source: ipn.md

Keywords:

Moldova , Ureachean , furt

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1490
Populația:
390 locuitori

Boghenii Vechi este un sat din cadrul comunei Boghenii Noi, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Ungheni și la 88 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 390 de oameni. Satul Boghenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1490.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.