14 november 2014, 16:12 Moldovan reality views 8223
În Moldova scade numărul șomerilor (VIDEO)
Photo: zch.ro
14 november 2014, 16:12 Moldovan reality views 8223

În Moldova scade numărul șomerilor (VIDEO)

Numărul oficial al șomerilor din Moldova scade. În zece luni ale acestui an, au fost înregistrați cu 7,2 la sută mai puțini solicitanţi de locuri de muncă, față de aceeași perioadă a anului trecut. Sunt datele unui raport al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Sandu Ciobanu este student la Universitatea Tehnică şi s-a angajat recent la o companie din capitală. Tînărul spune că a reuşit într-un timp relativ scurt să-şi găsească acest loc de muncă: "Mereu am avut tendința să lucrez în Republica Moldova pentru că din cîte știam, nivelul șomajului era foarte mare. Am încercat cumva cu aportul meu să-l scad. Acuma din cîte știu majoritatea studenților care sunt anul trei din patru, patru din patru sunt angajați undeva".

Oamenii spun că, în ultima vreme, este mai uşor să găseşti un loc de muncă în ţară:

"Trebuie numai să cauți fiind că locuri de muncă sunt oriunde și în orice țară. Trebuie să ai studii, trebuie să fii, în primul rînd, un specialist calificat".

"Nu pentru că nu ar avea oferte, ci pentru că nu-i aranjează salariul".

Autorităţile explică scăderea numărului şomerilor prin faptul că au apărut mai multe locuri de muncă, dar şi prin accesul sporit la informaţie.

"Prin intermediul site-ului anomf.md, prin intermediul portalului angajat.md, prin intermediul platformei e-angajare, prin diferite pliante informative. Persoanele pot beneficia de informații", a precizat un specialist din cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Olimpia Mocanu.

Potrivit datelor oficiale, în ianuarie-octombrie, la oficiile agenţiei de ocupare a forţei de muncă au fost luaţi la evidenţă puţin peste 32 de mii de şomeri. Dintre aceştia, în jur de 13 500 şi-au găsit de lucru. În prezent, cele mai multe locuri vacante sunt în domeniul industriei ușoare, construcțiilor și în învăţămînt.

Source: ru.publika.md

Keywords:

somaj , munca , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
1591 locuitori

Heciul Vechi este un sat din cadrul comunei Alexăndreni, raionul Sîngerei. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Sîngerei și la 137 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1591 de oameni. Satul Heciul Vechi a fost menționat documentar în anul 1588.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.