17 november 2014, 11:00 Moldovan reality views 8306
Peste un milion de oameni mor, anual, în urma accidentelor rutiere
Photo: gazeta.kz
17 november 2014, 11:00 Moldovan reality views 8306

Peste un milion de oameni mor, anual, în urma accidentelor rutiere

Peste un milion de oameni mor, în fiecare an, în urma accidentelor rutiere. Pentru a atrage atenția asupra acestui fenomen îngrijorător, lumea întreagă marchează, astăzi, Ziua Mondială de Comemorare a Victimelor Accidentelor Rutiere.

Maxim Tofan, în vîrstă de 14 ani, este ţintuit la pat în stare vegetativă. Acum doi ani, băiatul a fost lovit pe traseu de un automobil care se deplasa cu viteză mare.

"Luptăm şi sperăm ca se va face bine şi va fi la fel ca înainte" a spus Neli Tofan, mama băiatului.

Şoferul a fost recunoscut vinovat, dar acesta nu a mai plătit familiei compensaţii. În această perioadă, părinţii au cheltuit mulţi bani pentru medicamente. Acum băiatul are nevoie de un cărucior scump, însă familia nu are bani.

"Este un cărucior special, care poat fi ridicat. Am lua şi unul de mîna a doua. Acum avem nevoie de un astfel de cărucior. Pentru crier i-ar prinde bine un astfel de parat", a explicat mama băiatului.

Potrivit statisticilor, pentru 9 luni ale anului, în urma accidentelor rutiere au fost traumatizate peste 2.000 de persoane, sau cu 28 de oameni mai mult decat în aceeaşi perioada din 2013.

În fiecare zi, medicii de la Urgenţă sunt nevoiţi să intervină pentru a salva vieţele celor implicaţi în accidente.

"Fracturi ale membrelor, răni la cap, leziuni interne. Aadesea, acești pacienți sunt în stare gravă şi sunt internați în reanimaţie. Din păcate, doar în spitalul nostru anual aproximativ în 2-3 cazuri, victimele rămîn cu handicap pentru viață", a precizat Ion David, chirurg.

Potrivit Inspectoratului Naţional de Patrulare, de la începutul anului, în Moldova, s-au produs peste 1.840 de accidente rutiere, în care 213 persoane au murit. Specialiştii susţin că peste 85 la sută dintre accidente se produc din vina conducătorilor auto.

Source: www.publika.md

Keywords:

Moldova , accident , statistica

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1855
Populația:
1202 locuitori

Ştefăneşti este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Ştefăneşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Ștefan Vodă și la 109 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1202 oameni. Satul Ştefăneşti a fost menționat documentar în anul 1855.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.