11 july 2011, 14:09 Moldovan reality views 7637
Cine sînt și ce doresc moldovenii.md? Interviu cu conducătorul proiecutului moldovenii.md.
11 july 2011, 14:09 Moldovan reality views 7637

Cine sînt și ce doresc moldovenii.md? Interviu cu conducătorul proiecutului moldovenii.md.

Proiectul moldovenii.md există deja mai mult de jumătate de an, realizînd numeroase activități de rezonanță publică. Interesul față de acest proiect sporește continuu, fiind vizitat de locuitorii Moldovei și altor țării (Rusia, România, SUA, Ucraina, Canada, Franța, Italia, Germania, Polonia etc.), lucru demonstrat și de numeroasele mesaje parvenite pe adersa site-ului.  În această ordine de idei și pentru a satisface curiozitatea utilizatorilor site-ului nostru Vă propunem răspunsul conducătorului proiectului la cele mai frecvente întrebări adresate proiectului moldovenii.md.

1. De ce ați inițiat acest proiect, care este ideea lui?

E simplu. Avem un popor minunat cu o veche istorie,  tradiţii și teritoriu. Pe acest pămînt, a fost descoperită cea mai veche civilizaţie europeană (şi posibil mondială). Conform investigațiilor arheologice, anume din regiunea noastră au pornit spre est vechii arieni (agricultori). Și anume aici  (la baștina strămoşilor), s-a întors o parte a acestora, aşa-numiții indo-europeni. Mulți oameni de știință sînt de acord că din arealul carpato-nistrean s-au răspîndit spre sud, vest şi nord grupuri organizate ale acestui popor  sub numele de aheieni, rusi, etrusci, celto-italici etc. 8000 de ani în această zonă locuia un popor destul de omogen, după cum reiese din datele culturologice, genetice şi antropologice. Şi acest popor astăzi este supus unor presiuni extreme. Se încearcă să ne priveze de cultură, limbă, de memorie, şi chiar de pămînt şi proprietate. Vor să ne deznaţionalizeze printr-o românizare violentă, în paralel, introducînd în conştiinţa noastră „valorile occidentale” primitive, care includ și promovarea homosexualităţii. Ceea ce s-a întîmplat cu fraţii noştri de peste Prut, care au fost supuși unei românizări masive mai mult de 150 de ani în urmă nu trebuie să se repete. Noi nu sîntem moştenitorii Romei, sîntem moştenitorii altei culturi, mai vechi şi mai bogate, care azi se numește Moldovenească. O contribuţie semnificativă la această cultură au adus slavii asimilați de către strămoşii noştri. Slavii și astăzi trăiesc alături de noi şi este o mare nedreptate că în sufletele tinerilor moldoveni este insuflată rusofobia – o  atitudine negativă faţă de o importantă componentă culturală şi genetică a poporului nostru. Poporul nostru merită un viitor mai bun şi îl  avem. Deci, autorii proiectului www.moldovenii.md doresc să promoveze cunoştinţele despre cultura bogată, istoria adevărată şi originea poporului nostru, optimismul şi încrederea în viitorul bun al moldovenilor, idei despre cum poate fi creat acest viitor. Aceștia sînt factorii care ne-au determinat să inițiem proiectul. Considerați că www.moldovenii.md este darul nostru pentru  poporul moldovenesc.

2. Proiectul dumneavoastră a cîştigat rapid şi cu îndrăzneală spaţiul mediatic (internet) din Moldova. În condițiile confruntării dintre moldoveniști şi românofili, printre care Vlad Filat şi Mihai Ghimpu, ar fi interesant să aflăm dacă colaboratorii moldovenii.md  resimt presiuni politice sau economice din partea autorităţilor?

Cred că Vlad Filat este destul de ocupat de afacerile publice pentru a fi  distras de lucruri de acest gen. Deşi, pe de altă parte, problemele ridicate în cadrul proiectului au o valoare decisivă pentru viitorul ţării. Referitor la  liderul Partidului Liberal, cred că el nu a citit materialele proiectului www.moldovenii.md. Cu toate acestea, sînt sigur că citindu-le, acest moldovean din Coloniţa, își va schimba părerea despre  trecutul,  prezentul şi viitorul moldovenilor. După toate aparențele, dl Ghimpu cu siguranţă nu are suficiente cunoștințe despre istoria adevărată a ţării sale, şi, evident, crede că strămoşii săi s-au numit moldoveni, pur şi simplu din ignoranţă.

3. Există diferite versiuni referitor la  cine controlează site-ul dvs.: comuniştii, personal Igor Dodon, potrivit altor surse, acest proiect este finanţat de UE. Există versiuni că proiectul www.moldovenii.md este finanţat de serviciile secrete românești sau ruse. Clarificați-ne situaţia.

Asemenea versiuni pot genera numai persoanele care nu au citit materialele proiectului nostru, sau le-au citit fără atenție şi superficial. Cei care au citit și au pătruns ideea proiectului www.moldovenii.md înţeleg că persoanele angajate politic sau utilizate de către serviciile de informaţii străine nu pot realiza proiecte cu un astfel de conținut. Sîntem complet lipsiți de ambiţii politice şi am lucrat mai mult de un an, şi lucrăm în prezent nu pentru ca afaceriștii politici să vină la putere pe umerii moldovenismului. Cu toate acestea, aşa cum s-a menţionat în compartimentul "Introducere" a site-ului, noi salutăm acei politicieni care sincer intenţionează să promoveze ideile noastre şi cele similare cu ale noastre.

4. Se zice că la o întîlnire cu alegătorii reprezentanții partidului "Patrioţii Moldovei" au declarat despre participarea lor la crearea proiectului dvs.

Vreau să reiterez: "Orice politician care spune că este implicat în proiectul www.moldovenii.md,  este lipsit de sinceritate. Acele persoane care răspîndesc astfel de informaţii în mass-media – în mod deliberat induc în eroare oamenii! Declar în mod responsabil că nici unul dintre partidele politice existente şi nici o persoană implicată profesional în activitatea politică nu au nici o legătură cu înfiinţarea, finanţarea şi dezvoltarea conţinutului proiectului www.moldovenii.md. Un astfel de proiect, apriori, nu poate fi politic angajat. În acest caz, el pur şi simplu nu are sens, noi sîntem conştienţi de aceasta, şi întotdeauna vom fi pe această poziţie".

5. De ce proiectul a fost lansat în ziua în care a început campania electorală pentru alegerile locale?

Nu sînt pe deplin de acord cu această afirmație. Proiectul a fost lansat la aniversarea unor evenimente care nu ar trebui să se repete în istoria statului nostru - aşa-numita revoluţie din 7 aprilie 2009. Cei mai mulţi dintre noi nu susțin partidul comunist şi ideologia promovată de această formațiune politică, cu toate acestea, resping categoric metodele de accedere la putere utilizate de către opoziţia de  atunci. Nu ne place faptul că, pentru a obţine puterea, unii dintre politicienii noştri sînt dispuşi să sacrifice vieţile oamenilor, majoritatea cărora sînt tineri cu vîrsta sub 20 de ani. Avem cu toţii copii şi nu acceptăm astfel de acțiuni! Şi mai ales nu ne place faptul că aceste evenimente au fost coordonate de serviciile secrete ale unor ţări străine, care au comis o ingerinţă în treburile statului nostru. Ne dorim ca această dată să fie asociată în memoria oamenilor nu cu un eveniment sîngeros, ci cu  lansarea în țară a unui proiect profund pozitiv ca concepţie şi conţinut.

6. Ce relaţii aveți cu Academia de Ştiinţe? Susține ştiinţa academică acest internet-proiect moldovenesc?

Nu cunoaștem reacția Academiei de Ştiinţe a Moldovei sau a reprezentanţilor săi oficiali la proiectul nostru. Vreau să subliniez că nu prea ne place faptul că unii oameni de știință din domeniul umanistic se rușinează să folosească cuvintele "Moldova", " etnos moldovenesc ", "limba moldovenească"  etc., folosind termeni precum "această ţară" "aceşti oameni", "limba noastră", "limba de stat". Fiecare, în acest caz, subînțelege ceva deosebit. Cu toate acestea, ştim că în mediul academic, în instituțiile de cercetare şi muzeografice activează mulți entuziaşti adevărați, care se ocupă de studierea şi conservarea patrimoniului cultural şi istoric al poporului (moldovenesc). Pentru aceasta le mulţumesc foarte mult! Sper că va veni timpul cînd ne vom uni forţele cu aceşti oameni.

7. Conţinutul site-ului prezintă o gamă largă de informaţii în limbile moldovenească şi rusă. În plus, informaţia pe site se actualizează în mod regulat, creşte numărul de servicii. Cîţi oameni sînt implicaţi în crearea conţinutului?

Echipa este în creştere, iar noi sîntem deja peste 60 de persoane.

8. Este clar că în proiect s-au investit şi se investesc mulţi bani. De unde se iau ei?

Cea mai mare parte a banilor vine de la inițiatorii proiectului - un grup de oameni de afaceri din Moldova, care sînt gata să facă fapte bune fără a-și face publicitate. Există donaţii din partea compatrioților noștri, vizitatorii site-ului, care au îndrăgit proiectul şi numărul acestor oameni este în creştere. Noi înţelegem că acest proiect nu poate răscumpăra investițiile făcute și contăm pe susținerea, inclusiv financiară, a concetăţenilor noştri. De aceasta depinde în mare măsură și realizarea planurilor noastre de dezvoltare a proiectului.

9. Pentru a promova "ideea moldovenească", care este formulată pe site-ul moldovenii.md, în opinia mea, este necesar ca ea să fie adusă la cunoștința comunităţii internaţionale, în special în lumea anglofonă. Va avea site-ul o versiune în limba engleză?

Da, în 2012, planificăm să lansăm o versiune în limba engleză. În viitor, conținutul site-ului va fi traduse în italiană, spaniolă și portugheză. Dar aceasta depinde de posibilitățile financiare ale proiectului.

10. Numărul utilizatorilor înregistraţi este în continuă creştere. Cum apreciază utilizatorii site-ului dvs. dezvoltarea proiectului moldovenesc, pozitiv sau critic?

În majoritatea cazurilor, pozitiv. Există o critică constructivă, pe care o luăm în considerare în cazurile cînd este justificată. Dar există și un alt tip de reacţie, care cu greu poate fi numită critică. Sînt mai mult atacuri răutăcioase ale celor care sînt plătiți pentru o astfel de activitate în  spaţiul virtual, sau oameni care se aruncă la vederea taurului nostru auriu ca un "taur la o cîrpă roşie". Cunoaștem acest gen de oameni, care are o anumită răspîndire printre reprezentanții poporului nostru și le propunem să citească cu atenție conţinutul site-ului şi apoi să ne contacteze. Marea majoritate a acestor oameni nu ne contactează repetat, fapt care ne face să credem că au citit şi au înţeles totul corect. Ne bucurăm pentru ei.

11. Cum a reacţionat la apariţia moldovenii.md diaspora moldovenească?

Practic 100% a reacţiei oamenilor – de la încîntare, la apreciere  pozitivă. Vreau să spun că atît de la moldovenii din ţară, cît și de la cei de peste hotare primim un mare ajutor în completarea conţinutului site-lui, precizarea unor materiale etc.

12. Ce atitudine are față de proiect businessul moldovenesc, receptiv la fluctuaţiile situaţiei politice din ţară?

Pentru că proiectul nostru nu este unul politic, mediul de afaceri "nu este foarte receptiv". Examinează. Cu toate acestea, numărul de vizitatori a crescut în şase luni într-atît, încît am devenit atractivi pentru plasarea publicității comerciale şi avem deja asemenea oferte.

13. Cînd pe site-ul dvs. va apărea versiunea on-line a dicţionarului moldo-român,  anunţată încă în luna mai, nu-i aşa?

Acest dicţionar nu este "moldo-român", ci "ruso-moldoromân." Este numit astfel pentru că nu vrem să separăm limba moldovenească în două limbi. Limba română modernă este limba literaturii clasice moldovenești din secolul 19 foarte mult afectată, în opinia noastră, prin introducerea nemotivată în circulaţie a cuvintelor străine. Am planificat ca acest dicţionar să conţină circa 15 000 de cuvinte, nu mai multe. Cu toate acestea, în procesul de lucru am descoperit un număr foarte mare de cuvinte frumoase moldovenești, din anumite motive înlocuite de lingviştii români cu cuvinte din limbile engleză, franceză sau latină, astfel încît volumul dicţionarului va creşte în mod considerabil. Vreau să atrag atenţia asupra faptului că noi nu separăm cele două limbi una de alta, dar credem că limba noastră este corect să o numim, la fel ca și strămoșii noștri, moldovenească şi vrem să le recomandăm tuturor moldovenilor să folosească în viaţa de zi cu zi nu cuvintele străine, ci cuvintele moldovenești uitate, multe dintre care sînt  semnificativ mai bune şi mai concis determină obiectul sau fenomenul. Aceste cuvinte originale moldovenești vor fi  în mod special marcate în dicţionar şi vor fi peste 30 000. Cred că acest lucru va fi finalizat la începutul anului 2012.

14. Ce planuri aveți, ce proiecte pregătesc moldovenii.md pentru viitor?

Planurile sînt mari. În primul rînd, vom finaliza formarea conţinutului din secţiunile "Istorie", "Strategia de dezvoltare", "Pagina copiilor", "Tradiții și obiceiuri". Vor apărea secţiuni noi, cum ar fi de exemplu "Anecdota moldovenească" şi altele. Vom continua organizarea de concursuri, inclusiv noi: "Cel mai bun cîntec de autor", "Cea mai bună creație muzicală", "Cea mai bună operă literară", "Cel mai frumos obiect de artizanat" etc. Ne-am propus să organizăm seminare şi conferinţe. Pe scurt, avem multe planuri şi sîntem siguri că le vom realiza, dar termenele depind de oportunităţile care vor apărea.

Vă mulţumesc, doresc succes proiectului şi prosperitate poporului nostru.

Keywords:

moldovenii , site

Comments

 (4)
  • #4 victor Reply Quote selected
    victor:
    sint deacord

    fii deacord
  • #3 victor Reply Quote selected
    sint si eu curios despre acest dictionar care il promite de ceva timp...

    Ce tine de rominizare sint deacord, in vorbele politicienilor auzim tot mai des cuvintele rominesti si despre rominia...
    Cum crezi de ce Rominia le dau asa simplu cetateniea lor pentru moldovenii nostri, eu au un plan bine pus la punct, poate nu acuma in urmatorii 10 ani dar daca va continua asa atunci in 30 40 ani rominia va absorbi moldova sa uce va mai ramine de la dinsa
  • #2 rozbonbon Reply Quote selected
    Un debut promitator: 

    1) "E simplu. Avem un popor minunat cu o veche istorie,  tradiţii și teritoriu. Pe acest pămînt, a fost descoperită cea mai veche civilizaţie europeană (şi posibil mondială)."

    Ce sa mai ziccem despre reci, machedoni, persi, si alte civilizatii ... 

    2) "Vor să ne deznaţionalizeze printr-o românizare violentă, în paralel, introducînd în conştiinţa noastră „valorile occidentale” primitive, care includ și promovarea homosexualităţii."

    Asemnea vedere ingusta nu am mai intalnit de mult. Nu sunt un fanatic al "occidentalismului", dar nu cred aceasta se rastrane doar la aceste valori. una dintre ele ar fi posibilitatea de a scrie asemenea elucubratii fara ca cineva sa vina sa iti bata la usa si sa te te inhate si sa t trzesti la Lubianka

    3) "Ceea ce s-a întîmplat cu fraţii noştri de peste Prut, care au fost supuși unei românizări masive mai mult de 150 de ani în urmă nu trebuie să se repete."

    Cam cu 150 de ani in urma la 24 ianuarie 1859, a avut loc "unirea" Moldovei cu Tara Romaneasa sub conducerea unui principe moldav numit Alexandru Ioan Cuza

    4) Sunt curios de originea celor 30.000 de cuvinte moldovenesti! :) Sunt de origine "slava" :) 

  • #1 victor Reply Quote selected
    Mda....
    bravo, si succes la realizarea tuturor celor celor planificate

    Pentru cei care citesc aceast interviu, transmitetile si la altii sa faca cunostinta....
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
2277 locuitori

Săiţi este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Săiţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Căușeni și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2277 de oameni. Satul Săiți a fost menționat documentar în anul 1817.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.