19 june 2015, 11:57 Moldovan reality views 6358
Ciocan: Pe noi nu ne interesează cîte persoane au legal viză de reședință pe o adresă
Photo: omg.md
19 june 2015, 11:57 Moldovan reality views 6358

Ciocan: Pe noi nu ne interesează cîte persoane au legal viză de reședință pe o adresă

Problema distorsionării rezultatelor alegerilor în urma exercitării votului de către alegătorii care și-au schimbat temporar viza de reședință nu ține de competența Comisiei Electorale Centrale. Declarația aparține președintelui CEC, Iurie Ciocan, care a precizat că legea permite exercitarea dreptului la vot pe liste suplimentare, în baza vizei de reședință, și nu doar a celei de domiciliu, notează NOI.md.

Funcționarul a fost invitat să dea explicații în Parlament după ce liberalul Veaceslav Untilă a declarat că în unul și același apartament din comuna Stăuceni, circa 600 de alegători au fost înregistrați provizoriu, cu doar două săptămîni înainte de alegeri.

„Pentru mine este absolut indiferent cîte persoane legal au viză de reședință pe o adresă, în aceeași casă, atît timp cît noi doar primim datele de la Registrul electronic al populației și le folosim ca atare. Astăzi, conform Codului electoral, cetățeanul decide singur ce are – domiciliu sau reședință. Dacă dispune de ambele, atunci votează în baza vizei de reședință. Această modificare a Codului electoral a fost aprobată de Parlament încă în 2005. Odată cu alte modificări ale legii, a dispărut și limita numărului de persoane care poate fi înregistrat într-un imobil", a spus Ciocan.

Potrivit președintelui CEC, pentru a pune punct practicilor defectuoase prin care cetățenii își schimbă viza de reședință cu rea-credință, pentru a frauda votul, e necesară revenirea la normele existente pînă în 2005. „Pînă în 2005, inclusiv studenții, erau obligați să voteze acolo unde își au domiciliul, și nu reședința. Cred că domiciliul trebuie să fie unicul criteriu de participare la vot. Asta va asigura o anumită ordine a procesului de vot. În prezent culegem ce am semănat încă în 2005", a punctat Ciocan.

Cu explicații la acest subiect, în plenul Parlamentului mai sînt așteptați procurorul general, Corneliu Gurin, și ministrul Tehnologiei Informației, Pavel Filip.

Source: www.noi.md

Comments

 (1)
  • #1 vica Reply Quote selected
    Значит, в течение 14 часов выборов можно проголосовать во всех городах от Липкан до Кагула. Круто, вот это настоящая демократия. Прописался - и голосуй.
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
1776 locuitori

Găleşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Găleşti și Găleştii Noi. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Strășeni și la 46 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1776 de oameni. Satul Gălești a fost menționat documentar în anul 1528 cu denumirea Tutoveni.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.