20 june 2015, 11:20 Moldovan reality views 6020
Cei mai mulți fermieri care au beneficiat de subvenţii sînt din Criuleni, Soroca și Hîncești
Photo: vk.com
20 june 2015, 11:20 Moldovan reality views 6020

Cei mai mulți fermieri care au beneficiat de subvenţii sînt din Criuleni, Soroca și Hîncești

Guvernul a alocat, în anul trecut, 544 de milioane de lei pentru subvenționarea producătorilor agricoli, bani de care au beneficiat aproape 5 300 de fermieri din R. Moldova.

Cei mai mulți beneficiari au fost din raioanele Criuleni, Soroca și Hâncești, se arată în infograficul publicat de Budgetstories.md.

Analiza Budgetstories.md arată că, după distribuția fondului de subvenționare, raionul Criuleni este pe primul loc cu 36,4 milioane de lei acordați, urmat de Soroca unde au mers 32,5 milioane de lei și Hâncești – 27,1 milioane de lei. La coada clasamentului se află Basarabeasca – 4,2 milioane de lei, Nisporeni – 3,8 milioane de lei și Bălți – 0,5 milioane de lei.

Aceeași sursă susține că cele mai multe dosare subvenționate, 309 la număr, sunt din Cahul. Dacă în acest raion valoarea medie per subvenționare de 75,1 mii de lei, Ceadâr-Lunga se poate mândri cu cele mai mari sume subvenționate per dosar, cu o valoare medie de 261 de mii de lei.

Din cei aproape 5 300 de producători agricoli subvenționați în 2014, 32% sunt tineri fermieri, iar 17% – femei.

Totodată, peste 41% din subvenții au mers spre SRL-uri, 6,5% – spre SA, cooperative și entități cu alte forme de organizare, iar 51,4% din subvenții – spre gospodăriile țărănești.

În ceea ce privește domeniul de investiții a subvențiilor, cea mai mare parte a acestora a mers spre dezvoltarea infrastructurii post-recoltare și procesare – 26%, în timp ce 22% au fost destinate pentru producerea tehnicii și utilajului agricole, iar 13% – pentru înființarea plantațiilor multianuale. În plus, deși investițiile în sisteme anti-îngheț și anti-grindină sunt considerate a fi cele mai eficiente investiții în agricultură, doar 3% din subvenții au fost destinate pentru această măsură.

Source: provincial.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Municipiu
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
23327 locuitori
Logo

Municipiul Comrat este capitala unităţii teritoriale autonome Găgăuzia din Republica Moldova. Amplasat în partea de sud a republicii, în valea rîului Ialpugul-Mare, municipiul Comrat este situat la o distanţă de 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia municipiului constituie 23327 locuitori. Data primei atestări documentare a oraşului Comrat este incertă. Localitatea a apărut la hotarul secolelor XVIII şi XIX, iar în 1819 autorităţile ruse colonizau  satul cu bulgari şi alte naţionalităţi venite de peste Dunăre.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.