24 june 2015, 10:36 Moldovan reality views 6788
Fermierii moldoveni au primit în dar 22 apometre
Photo: facebook.com
24 june 2015, 10:36 Moldovan reality views 6788

Fermierii moldoveni au primit în dar 22 apometre

Fondul Provocările Mileniului Moldova a oferit Asociațiilor Utilizatorilor de Apă pentru Irigare Criuleni și Lopatna 22 de contoare mobile de apă care vor fi utilizate de către fermieri pentru irigarea terenurilor agricole. Contoarele au fost procurate din fondurile Programului Compact al Guvernului SUA și vor completa asistența oferită dezvoltării sectorului de irigare din R. Moldova.

Contoarele sînt ușor de manevrat, datorită faptului că sînt portabile și pot fi mutate de la un teren la altul, în funcție de graficul de irigare. Contoarele mobile de apă reprezintă echipamente moderne utilizate pe larg în sistemele de irigare din lume, dar aplicate pentru prima dată în Republica Moldova la irigarea terenurilor.

Inovația tehnică pe care o prezintă apometrele respective constă în posibilitatea de a se opri automat, imediat ce volumul de apă prevăzut pentru irigarea unui anumit teren a fost atins, oferind astfel posibilitate de a cuantifica și a doza exact debitul de apă necesar culturilor agricole. Datorită apometrelor mobile, fermierii vor plăti exclusiv pentru apa consumată, realizînd economii și excluzînd achitarea eventualelor pierderi de apă din rețeaua de distribuție.

Pînă la finele lunii august curent FPM Moldova va distribui 200 de apometre mobile în valoare de cca 74 000 USD la toate Asociațiile Utilizatorilor de Apă pentru Irigare (AUAI) din aria celor 10 sisteme de irigare reconstruite din fondurile Programului Compact. Adițional, AUAI vor fi dotate și cu alte tipuri de echipamente, cum ar fi tractoare, remorci, echipament mic pentru irigare care vor ajuta fermierii la întreținerea sistemelor reabilitate.

Keywords:

agricultura , apa , Moldova , fermieri

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1639
Populația:
1193 locuitori

Buşăuca este un sat şi comună din raionul Rezina, aşezat în regiune de şes şi coline. Satul este situat la o distanță de 61 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 1193 de oameni. Prima atestare documentară a satului Bușăuca datează din anul 1639.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.