28 june 2015, 10:40 Moldovan reality views 7029
Creditele continuă să se scumpească, iar dobânda la depozite s-a dublat
28 june 2015, 10:40 Moldovan reality views 7029

Creditele continuă să se scumpească, iar dobânda la depozite s-a dublat

Dobânzile la creditele în lei moldoveneşti continuă să crească de la o lună la alta, urmare a înăspririi politicii monetare de către Banca Naţională a Moldovei (BNM) şi majorării duble a ratei la depozitele la termen.

Potrivit BNM, rata dobânzii la depozitele noi la termen atrase în lei s-a dublat în aceeaşi perioadă şi a ajuns la o medie de 11.58 la sută, cu 6.57 puncte procentuale peste nivelul din mai 2014. Rata medie la finanţările în monedă naţională a atins nivelul de 13,83 la sută în luna mai.

Ultimele statistici publicate de banca centrală arată faptul că dobânda anuală pentru creditele în monedă naţională s-a majorat atât pe segmentul împrumuturilor pentru agenţii economici, cât şi pe cel al finanţărilor pentru populaţie. Costul unui credit a fost în medie de 13,19 la sută pentru persoanele juridice şi respectiv 15,64 la sută pentru persoanele fizice.

Urmare a creşterii ratei dobânzii, cererea de credite în monedă naţională a scăzut în mai cu circa 330 de milioane de lei faţă de luna precedentă. Companiile au luat de la bănci cu peste 300 de milioane de lei de milioane de lei mai puţin, iar populaţia a contractat în mai împrumuturi cu 30 de milioane de mai puţin decât în aprilie.

Creditele acordate cu termene de la 2 până la 5 ani au continuat să rămână cele mai atractive, ponderea acestora a fost de 38.7 la sută în mai 2015 din volumul total al creditelor în monedă naţională, notează Moldpres.

Source: trm.md

Keywords:

credit , economie , BNM , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
36 locuitori

Serghieni este un sat din cadrul comunei Cuhneşti, raionul Glodeni. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Glodeni și la 165 km de Chișinău. Satul Serghieni a fost menționat documentar în anul 1859. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 36 de oameni.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.