07 march 2015, 09:33 Moldovan reality views 7677
Revenirea moldovenilor plecaţi la muncă peste hotare determină creşterea şomajului
07 march 2015, 09:33 Moldovan reality views 7677

Revenirea moldovenilor plecaţi la muncă peste hotare determină creşterea şomajului

Numărul şomerilor în RM a crescut cu peste 70 la sută în anul curent.

Aceste date privind şomajul se conţin în studiul Realitatea Economică din iunie 2015, lansat de Centrul Analitic Independent Expert-Grup, care face o radiografie a situaţiei economice din Republica Moldova.

Experţii analizează principalele tendințe economice din ţară, inclusiv cele de pe piaţa muncii.

În opinia acestora, persistă o corelație negativă între numărul șomerilor și numărul persoanelor plecate la lucru peste hotare. Reîntoarcerea cetățenilor moldoveni de peste hotare determină creșterea șomajului. În primul trimestru din 2015, numărul persoanele plecate la muncă peste hotare s-a redus cu 5,3% faţă de anul precedent, iar numărul șomerilor a crescut dramatic cu 70,3% comparative cu anul trecut.

Totodată, majorarea numărului șomerilor în primele trei luni ale anului a fost cauzată de reducerea ocupării în construcții, cu 17,4% faţă de 2014 și în servicii, cu 2,1%.

Autorii studiului arată că creșterea economică urmează să încetinească vizibil, economia fiind anticipată să stagneze până la finele anului curent.

Source: sputnik.md

Keywords:

studiu , migratie , somaj , munca , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1610
Populația:
6304 locuitori

Şoldăneşti este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Şoldăneşti. Amplasat în partea de nord-est a republicii, în valea rîului Ciorna, oraşul Şoldăneşti este situat la 81 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 6304 locuitori. Prima menţiune documentară a satului Şoldăneşti, aflat în proprietatea boierului Pisoţchi şi a soţiei sale Tudosca, fiica marelui logofăt Pătraşcu Şoldan, datează din anul 1610, localitatea fiind pomenită într-o mărturie hotărnică asupra satelor învecinate.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.