14 july 2015, 15:18 Moldovan reality views 8910
Există șoferi moldoveni care îşi pot permite geamuri umbrite
Photo: autoexpert.md
14 july 2015, 15:18 Moldovan reality views 8910

Există șoferi moldoveni care îşi pot permite geamuri umbrite

În Republica Moldova este interzisă exploatarea automobilelor care au parbrizul şi portierele din față umbrite, sau, dacă pe acestea sunt aplicate diferite obiecte care diminuează câmpul vizual al conducătorului auto. Şi ca deobicei la noi în țară legea este dură dar nu pentru toți.

Totuşi există şoferi care îşi pot permite geamuri umbrite, iar Inspectoratul Național de Patrulare strânge din umeri și susține că nu-i pot pedepsi pe unii, chiar dacă în lege este specificat că aceste norme sunt veridice pentru absolut orice tip de automobil. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului General de Poliție în perioada 17 iunie – 31 iulie, pe întreg teritoriul țării se desfășoară operațiunea "Umbriş". Scopul acesteia este depistarea și documentarea cazurilor de conducere a unităţilor de transport la care parbrizul sau suprafeţele de geam ale portierelor din față sunt fumurii, ori pe acestea sunt aplicate diferite obiecte care diminuează cîmpul vizual al conducătorului auto.

De la începutul operaţiunii, sute de vehicule au fost verificate de către angajații Inspectoratului Național de Patrulare. Drept urmare a controalelor au fost înregistrate următoarelor rezultate: – 417 şoferi documentați pentru exploatarea autovehiculelor cu geamurile umbrite; – 369 de automobile dezumbrite în momentul depistării contravenției, dar şi 49 interziceri de exploatare a unităților de transport prin ridicarea plăcilor de înmatriculare.

Inspectoratul Național de Patrulare reiterează, aducerea stării tehnice a autovehiculului în concordanță cu exigențele legislației în vigoare este obligațiunea fiecărui șofer în parte. Cu toate astea, reporterii Autoexpert.md au încercat să afle de ce totuși există șoferi care circulă cu geamurile umbrite iar dacă sunt sesizați agenții rutieri, aceștia strâng din umeri, în special la automobilele care se află în fața instituțiilor de stat cum ar fi Președenția sau Parlament.

Potrivit unui răspuns oficial din partea INP la solicitarea Autoexpert.md, subdiviziunea MAI susține următoarele: În conformitate cu prevederile pct. 121 lit. e) al Regulamentului circulaţiei rutiere, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 357 din 13.05.2009, este interzisă exploatarea vehiculelor prin retragerea plăcilor cu numărul de înmatriculare sau înregistrare în cazul în care parbrizul sau suprafeţele de geam ale portierelor din faţă sunt umbrite ori pe acestea sunt amplasate diferite obiecte, care diminuează câmpul vizual al conducătorului, fapt care constituie o încălcare a condiţiilor tehnice pentru admiterea autovehiculelor în circulaţie. Întrebați de ce nu toți șoferii sunt penalizați pentru încălcări similare, potrivit reprezentanților INP aflăm că, conform prevederilor pct. 28 al Regulamentului cu privire la supravegherea tehnică exercitată de poliţie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 415 din 08.04.2003, se interzice controlul stării tehnice în procesul de circulaţie a autovehiculelor ce aparţin Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat, Serviciului de Informaţii şi Securitate, Centrului Naţional Anticorupţie, celor destinate stingerii incendiilor, ambulanţelor, ambulanţelor veterinare, celor ale serviciilor bancare, poştei speciale, de depanare, care sânt echipate cu semnale luminoase şi sonore speciale, şi/sau care sânt vopsite în mod special în cazul în care execută misiuni de serviciu, precum şi celor ale corpului diplomatic.

Tot potrivit aceluiași răspuns al INP, este specificat că, conform procedurii de măsurare legală aprobată prin ordinul Ministerului Economiei nr.112 din 24.06.2014, privind măsurarea permeabilităţii luminii prin sticlele mijloacelor de transport, se face necesară utilizarea mijloacelor tehnice din dotarea poliţiei, în cazul documentării contravenţiilor nominalizate, însă având în vedere că acestea sunt în număr redus, se face imposibilă utilizarea lor pe scară largă.

Necătând la aceasta, o dată cu demararea operaţiunii speciale „Umbriş" până în prezent, de către angajaţii Inspectoratului Naţional de Patrulare al IGP, au fost depistate şi documentate 268 contravenţii privind exploatarea vehiculelor cu geamurile umbrite, fiind interzisă exploatarea a 25 vehicule prin ridicarea plăcilor cu numărul de înmatriculare, iar la altele 243 vehicule au fost înlăturate abaterile de la condiţiile tehnice, la faţa locului.

Source: autoexpert.md

Keywords:

lege , Moldova , automobil , politia , soferi

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
1155 locuitori

Solonceni este un sat şi comună din raionul Rezina, situat pe malul drept al Nistrului. Din componenţa comunei fac parte localităţile Solonceni și Tarasova. Satul Solonceni se află la o distanță de 113 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 1155 de oameni. Prima atestare documentară a satului datează din anul 1603.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.