17 july 2015, 15:05 Moldovan reality views 8237
Trei mărci de vinuri moldovenești au trecut cu success prima etapă de selectare desfășurată de SAQ ( Canada)
Photo: mfa.gov.md
17 july 2015, 15:05 Moldovan reality views 8237

Trei mărci de vinuri moldovenești au trecut cu success prima etapă de selectare desfășurată de SAQ ( Canada)

La 16 iulie curent, în Canada s-a aflat cu o vizită de lucru Viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova, Vlad Loghin.

Discuțiile la sediul central al Agenției canadiene pentru siguranța alimentelor din Ottawa s-au axat pe procedurile necesare demarării controlului fitosanitar în scopul autorizării importului de prune din Republica Moldova.

Reprezentantul Agenției canadiene, Șeful Direcției biosecuritate a plantelor și silvicultură, Gregory Wolff, a confirmat disponibilitatea pentru demararea procesului de expertiză fitosanitară și a încurajat partea moldovenească să urgenteze pregătirea și expedierea în adresa partenerilor canadieni a întregului pachet de informații solicitate anterior de CFIA.

Au fost discutate, de asemenea, etapele ulterioare ce urmeazăa fi parcurse pentru a permite livrarea în Canada a primului lot de prune din Republica Moldova. Printre alte subiecte abordate de interlocutori au fost: mecanismele oportune de colaborare între cele două agenții specializate care ar permite o cunoaștere mai bună a cerințelor pieței canadiene pentru importul fructelor și legumelor proaspete, și stabilirea unui mecanism de schimb de experiență între specialiștii în domeniu.

Importului vinurilor moldovenești i-au fost consacrate discuțiile la Societatea de stat pentru alcool din Quebec (SAQ), cu sediul la Montreal, a cincea cea mai mare companie din lume după volumul băuturilor importate. Cca 80% din băuturile aduse pe piața locală de SAQ constituie vinuri, consumătorii din Quebec fiind cunoscuți prin cultura tradițională a consumului de vinuri față de alte subiecte federale ale Canadei. Mai mult, în ultimii ani se atestă o sporire semnificativă a interesului consumătorului pentru o gamă mai diversă de produse comercializate.

Reprezentanții SAQ au comunicat delegației din țara noastră despre faptul că trei mărci de vinuri din Republica Moldova au trecut cu succes prima etapă de selectare desfășurată de SAQ și, după îndeplinirea formalităților necesare, urmează a fi suspusă unei expertize organoleptice care va permite ulterior livrarea primului lot de vinuri moldovenești pe piața din Quebec.

Programul vizitei Viceministrului moldovean al Agriculturii și Industriei Alimentarea mai inclus întîlniri cu potențialii importatori de produse agroalimentare din Republica Moldova.

Source: www.mfa.gov.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1599
Populația:
2054 locuitori

Răciula este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Răciula și Parcani. Satul Răciula este situat la o distanță de 11 km de orașul Călărași. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului Răciula constituia 2054 oameni. Prima atestare documentară a satului Răciula datează din anul 1599.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.