20 august 2015, 11:07 Moldovan reality views 7355
Valentina Naforniță și Nicolae Botgros, în lista laureaților Premiului Național
Photo: nafornita.com
20 august 2015, 11:07 Moldovan reality views 7355

Valentina Naforniță și Nicolae Botgros, în lista laureaților Premiului Național

Ministerul Finanțelor va aloca un milion de lei pentru premierea laureaților Premiului Național, pentru anul 2015. Valoarea Premiului Național constituie 100 de mii de lei pentru fiecare. Laureaţii îşi vor primi distincţiile pe 26 august curent, în cadrul festivităţii organizate cu prilejul Zilei Independenţei, notează NOI.md.

Iată laureații Premiului Național:

Valentina Naforniță, soprană, solistă a Operei de Stat din Viena - pentru performanțe excepționale în dezvoltarea teatrului liric european.

Ion Bahnarel, doctor habilitat în medicină; Liuba Corețschi, doctor habilitat în biologie; Oleg Lozan, doctor habilitat în medicină; Victoria Ivanov, doctor habilitat în medicină - pentru implementarea conceptului noii sănătăți publice în Republica Moldova.

Nicolae Botgros, conducător artistic și prim-dirijor al Orchestrei Naționale „Lăutarii" - pentru contribuție valoroasă la conservarea folclorului muzical

Valentin Tomuleț, doctor habilitat în istorie; Ana-Maria Plămădeală, doctor habilitat în studiul artelor; Violeta Tipa, doctor în studiul artelor - pentru monografia „Arta cinematografică în Republica Moldova"

Valentina Stratan, doctor în biologie; Vladimir Șutchin, doctor în medicină; Valeriu Bîlba, doctor habilitat în medicină - pentru lucrarea științifică „Teoria ereditară a cancerului pulmonar"

Mihai Potîrniche, fotograf - pentru întreaga activitate în domeniul artei fotografice

Emilian Galicu-Păun, poet, prozator - pentru albumul de poeme „Arme grăitoare"

Valerian Balan, doctor habilitat în agricultură - pentru ciclul de lucrări „Tehnologii în intensificarea culturii mărului și cireșului"

Iurie Bîrsa, editor; Eleonara Brigalda, arhitect; Valdimir Bulat, istoric de artă; Ludmila Toma, critic de artă; Eugen Lungu, editor, Mihai Bacinschi, artist plastic, Mihai Dimitru, inginer electric; Tudor Braga, critic de artă - pentru colecția de albume „Maeștri basarabeni din secolul XX".

Source: www.noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1908
Populația:
197 locuitori

Anini este un sat din cadrul comunei Lăpuşna, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Hîncești și la 53 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 197 de oameni. Satul Anini a fost întemeiat în anul 1908.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.