25 august 2015, 14:26 Moldovan reality views 6891
Fermierii moldoveni protestează în faţa clădirii Ministerului Finanţelor
25 august 2015, 14:26 Moldovan reality views 6891

Fermierii moldoveni protestează în faţa clădirii Ministerului Finanţelor

Reprezentanţii sectorului agricol cer de la stat repartizarea echitabilă a compensaţiilor pentru pierderea pieţei ruse.

Fermierii moldoveni au ieşit marţi la o acţiune de protest în faţa clădirii Ministerului Finanţelor din capitală. Ei au cerut ca repartizarea mijloacelor pentru compensarea pagubelor provocate de pierderea pieţei ruse să se facă pe principii echitabile.

Organizatorii pichetării sunt asociaţiile agricole UniAgroProtect şi Moldova Fruct.

Preşedintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari, a subliniat că 116 întreprinderi agricole încă nu şi-au primit compensaţiile. El a precizat că au avut de suferit în mod special proprietarii de livezi, care deţin câte aproximativ 15 hectare de plantaţii şi la care nu şi-au primit banii în sumă totală de 45 de milioane de lei.

„Ultima întâlnire cu premierul a arătat că poziţia guvernului vizavi de problemele noastre nu ne este convenabilă. Iată de ce am ieşit la acest protest. Cum vom proceda în continuare, va depinde de reacţia autorităţilor la acţiunile noastre; vom vedea dacă ne vor merge sau nu în întâmpinare", a declarat Slusari pentru Sputnik.

Anterior, premierul Valeriu Streleţ ar fi promis că fermierii îşi vor primi compensaţiile în octombrie curent, după ce în ţara noastră va veni o misiune a Fondului Monetar Internaţional.

Anul trecut, Rusia a stabilit o serie de restricţii la importul de produse agricole din Republica Moldova. Până atunci, aproximativ 90 la sută din produsele agricole din ţara noastră erau orientate spre piaţa rusă. Guvernul de la Chişinău a decis să acorde compensaţii pentru pierderile suportate de fermieri din cauza acestor restricţii, dar suma de 160 de milioane de lei care a fost alocată în acest scop nu a fost suficientă, iar cei 1,5 milioane de dolari ce ar fi trebuit să ajungă la fermierii moldoveni din partea Băncii Mondiale, de asemenea nu au mai fost alocaţi.

În discuţia cu corespondentul Sputnik, Slusari a ţinut să menţioneze că UniAgroProtect vede câteva scenarii pentru derularea ulterioară a evenimentelor: continuarea protestelor, renunţarea la proteste şi începerea negocierilor cu autorităţile, crearea unei mişcări politice a agricultorilor sau aderarea la actuala platformă civică „Demnitate şi Adevăr", care pregăteşte proteste ample pentru data de 6 septembrie.

Source: sputnik.md

Keywords:

fermieri , protest , Chisinau

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1672
Populația:
5500 locuitori

Gura Galbenei este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Gura Galbenei este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Cimișlia și la 51 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 5500 de oameni. Satul Gura Galbenei a fost menționat documentar în anul 1672.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.