10 march 2015, 11:55 Moldovan reality views 4908
Expert: Plătim cu peste 50 la sută mai mult decât trebuie pentru energia electrică
10 march 2015, 11:55 Moldovan reality views 4908

Expert: Plătim cu peste 50 la sută mai mult decât trebuie pentru energia electrică

Consumatorii moldoveni achită lunar cu peste 50 la sută mai mult pentru energia electrică pentru că Republica Moldova nu procură direct curentul de la Centrala de la Cuciurgan, ci prin intermediul unei firme din Transnistria, care ar fi controlată de Evgheni Şevciuc şi Vlad Plahotniuc. Declaraţia a fost făcută de către expertul în economie, Sergiu Tofilat, în cadrul emisiunii „Interpol" de la postul de televiziune „TV 7", transmite IPN.

„Este vorba de firma „EnergoKapital", o companie offshore intermediară între MoldGRES şi Republica Moldova, creată la Tiraspol la finele anului trecut. Centrala de la Cuciurgan percepe pentru un Kilowat 1,8 cenţi, iar Republica Moldova o cumpără cu 6,8 cenţi de la firma din Transnistria", a precizat expertul.

Potrivit lui Tofilat prin această schema consumatorii moldoveni sunt furaţi lunar de 12,5 milioane de dolari. „Republica Moldova importă anual în jur de trei miliarde de kilowaţi, ceea ce înseamnă că firma intermediară câştigă anual în jur de 150 milioane de dolari", a argumentat economistul.

Sergiu Tofilat a mai spus că firma „EnergoKapital" a fost desemnată în urma unui tender organizat de către Ministerul Economiei.

Premierul Valeriu Streleţ a declarat într-o emisiune televizată la început de mandat că va cere să se facă investigaţii în cazul firmei intermediare din Transnistria. „Este o firmă din doi angajaţi, directorul şi contabilul, dar este al doilea după mărime contribuabil din Transnistria. Trebuie să renunţăm la acest intermediar, în urma căruia are de suferit consumatorul moldovean", a spus premierul .

Source: www.ipn.md

Comments

 (1)
  • #1 tamara Reply Quote selected
    НИЧЕГО СЕБЕ---4 ЧЕЛОВЕКА ПРАВЯТ БАЛОМ , НАЖИВАЯСЬ НА ПЕРЕПРОДАВАЕМОМ РМ ЭЛЕКТРИЧЕСТВЕ. ПОЧЕМУ ТОЛЬКО В.СТРЕЛЕЦ ЭТО УВИДЕЛ, А ОСТАЛЬНЫЕ ЧЛЕНЫ ПРАВИТЕЛЬСТВА ЭТОГО НЕ ЗНАЛИ ? ИЛИ ВСЕ-ТАКИ КТО-ТО ЗНАЛ. А ЗНАЧИТ....
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1860
Populația:
585 locuitori

Zolotievca este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Nicolaevca, Larga și Zolotievca. Localitatea se află la distanța de 57 km de orașul Anenii Noi și la 90 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 585 de oameni. Satul Zolotievca a fost menționat documentar în anul 1860.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.