12 august 2011, 11:49 Moldovan reality views 3712
12 august 2011, 11:49 Moldovan reality views 3712

Rechemarea lui Iurie Reniţă, ambasadorul Moldovei la Bucureşti – motiv de ceartă în Parlament

Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a cerut repetat, în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului, rechemarea Ambasadorului Moldovei în România, Iurie Reniţă. Această solicitare a provocat un schimb de replici dure între deputaţi.

”Reniţă poate să fie şi papuas din Noua Guinee, dar prin declaraţiile sale distruge statalitatea Republicii Moldova. Cerem ca ministrul de externe Iurie Leancă să prezinte poziţia oficială a Ministerul Afacerilor Externe şi Integării Europene, iar preşedintele Parlamentului să ia atitudine”, a punctat deputatul PCRM, Sergiu Stati. El a fost susţinut şi de către vicepreşedintele Parlamentului, comunistul Artur Reşetnicov.

Pe de altă parte, liberalii spun că declaraţiile lui Reniţă sînt în limitele legii, iar afirmaţiile comuniştilor -”invenţii personale”. De asemenea, ei au solicitat ca deputatul comunist Sergiu Stati să părăsească sala de şedinţă. ”Cerem ca deputatul, care declară că nu suportă românii din sală, să părăsească şedinţa pentru a aerisi încăperea”, a specificat liberalul Valeriu Muntean.

Preşedintele fracţiunii Partidului Democrat din Moldova, Dumitru Diacov, a venit cu propunerea de a avertiza toţi ambasadorii Moldovei să se abţină de la declaraţii politice. ”Nouă ne este greu să fim între românii din dreapta şi moldovenii din stînga. Pentru a calma spiritele, rog MAEIE să trimită o depeşă către toate misiunile diplomatice ca ambasadorii să comenteze mai puţin situaţia internă a ţării”, a spus Diacov.

Anterior, Iurie Reniţă a declarat că România şi Moldova au acelaşi fundament istoric, cultural şi lingvistic. ”În context, trebuie să recunosc că vorbesc limba română, iar părinţii mei, ambii, s-au născut români, de unde şi clarificarea de rigoare privind apartenenţa mea etnică”, a spus Reniţă într-un interviu.


Sursa: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1609
Populația:
1954 locuitori

Leuşeni este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Leuşeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 15 km de oraşul Teleneşti şi la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1954 de oameni. Satul Leușeni a fost menționat documentar în anul 1609.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.