12 april 2015, 15:18 Moldovan reality views 6025
Sporirea eficienţei energetice – prioritate naţională a Moldovei
12 april 2015, 15:18 Moldovan reality views 6025

Sporirea eficienţei energetice – prioritate naţională a Moldovei

Sporirea eficienţei energetice este prioritate naţională pentru Moldova, a declarat joi, la seminarul "Eficienţa energetică a clădirilor şi mecanismele de sprijinire", ministrul în exerciţiu al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Vasile Bîtca. El a spus că, graţie sprijinului BERD, a fost creat un grup de experţi internaţionali care au elaborat planul de acţiuni pentru realizarea legii privind eficienţa energetică a clădirilor.

"Noi am realizat multe proiecte în diferite regiuni cu ajutorul Agenţiei pentru Dezvoltare Internaţională a Germaniei (GIZ), şi anume în spitalele raionale din Orhei şi Nisporeni", a menţionat Bîtca.

În cadrul evenimentului specialiştii străini şi locali au discutat optimizarea procesului de izolare termică a clădirilor, folosirea LED-urilor pentru iluminatul intern al clădirilor publice, povestea de succes a Cehiei.

Directorul reprezentanţei BERD în Moldova, Julia Otto, a spus că banca acordă credite companiilor care realizează proiecte în domeniul eficienţei energetice.

"Dar noi ne confruntăm cu numeroase probleme, de exemplu în sistemul bancar al Moldovei. Participanţii internaţionali nu pot lucra cu un număr mare de bănci locale. Noi ştim că ele au rate procentuale înalte, ceea ce face dificilă finanţarea. O altă problemă reprezintă informarea insuficientă a populaţiei", a spus şefa reprezentanţei permanente a BERD în RM, Julia Otto.

Source: www.infotag.md

Keywords:

energie , ministru

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443-1453
Populația:
1187 locuitori

Teliţa este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Teliţa și Teliţa Nouă. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Anenii Noi și la 49 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1187 de oameni. Satul Telița a fost menționat documentar între anii 1443-1453.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.