20 december 2015, 12:31 Moldovan reality views 4943
Copii din orfelinate îşi doresc să fie auziți de către autorități
20 december 2015, 12:31 Moldovan reality views 4943

Copii din orfelinate îşi doresc să fie auziți de către autorități

Înainte de a efectua optimizarea sistemului de asistenţă socială, închizînd casele de copii şi internatele, autorităţile moldoveneşti ar trebui să ţină cont de opinia şi necesităţile înşişi copiilor. Faptul cît de neîndemînatic deseori se desfăşoară reformele în ţara noastră este confirmat de istoria copiilor – discipoli ai Gimnaziului-internat nr. 13 din capitală, relatează NOI.md. Istoriile lor sînt pe cît de diferite, pe atît de asemănătoare.

Trei frați, doi băieți și o soră au fost despărțiți din copilărie, fiind repartizați la două internate diferite. Băieții stau împreună, cu sora se văd temporar, cîte două ore. De cinci ani aceștia și-au regăsit o nouă familie în Italia, acolo unde merg de 3 ori pe ani, în perioada vacanțelor, adoptați însă nu pot fi, legislația nu le permite. Însă recent cei doi frați s-au confruntat cu o nouă problemă: se dorește adoptarea lor de către o familie din SUA. Băieții se împotrivesc acestei adopții, deoarece s-au atașat de părinții din Italia și își doresc după majorat să se mute cu traiul la ei.

Un alt caz şocant. Alți patru frați: două fete și doi băieți, au crescut în condiții inumane: părinţii nu-i îngrijeau, copiii umblau murdari, flămînzi, în haine rupte. Acum şase ani trei copii cu vîrste cuprinse între 4 și 8 au fost aduși la internat de către asistentul social. Însă nici pînă în prezent nu au putut fi decăzuți din drepturile părintești așa zișii „părinți" ai acestor copii. De vină s-ar face responsabilii Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului, care nu dau curs dosarului în judecată și care îi obligă să revină în familia de unde au plecat.

Cea mai mică soră a acestora se află cu părinții, iar în convorbirile cu frații mai mari mereu se plînge că nu este hrănită, că părinții sînt mereu în stare de ebrietate și că îi este frică să stea cu ei.

De nenumărate ori toți acești copii s-au adresat funcţionarilor de la Direcție cu rugămintea să fie luate în considerație în primul rînd doleanțele lor și apoi ceea ce-și doresc cei din jur. Cei doi frați își doresc nespus de mult să nu fie puși în fața faptului că trebuie neapărat să accepte familia din America, atunci cînd ei sînt fericiți cu părinții din Italia. Ceilalți patru copii visează să nu mai fie chinuiți într-o familie unde părinții sînt alcoolici. Aceștia vor ca toți patru să trăiască împreună, într-o familie unde vor avea grijă de ei și vor fi iubiți.

Source: www.noi.md

Keywords:

copii , orfelinat

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1898
Populația:
101 locuitori

Picus este un sat din cadrul comunei Ochiul Roş, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Anenii Noi și la 51 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 101 oameni. Satul Picus a fost menționat documentar în anul 1898.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.