29 january 2016, 10:43 Moldovan reality views 5229
Fizicienii moldoveni vor participa la elaborarea unui microscop digital
29 january 2016, 10:43 Moldovan reality views 5229

Fizicienii moldoveni vor participa la elaborarea unui microscop digital

Institutul de Fizică Aplicată al Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM) a fost desemnat coordonatorul unui proiect ştiinţific european. Patru state participă la elaborarea, pe un termen de trei ani, a unui microscop digital, ce poate fi utilizat în mai multe domenii ale ştiinţei şi economiei. Astăzi, participanţii la acest proiect s-au întâlnit la Chişinău, relatează Radio Moldova Actulităţi.

Potrivit directorului Institutul de Fizică Aplicată, doctorul habilitat Mihai Macovei, proiectul este finanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul Programului-cadru pentru cercetare şi inovare Orizont 2020.

„Acest proiect este de o importanță majoră pentru Republica Moldova, pentru că ne va permite realizarea unui microscop digital, pe care îl vom utiliza pentru detectarea materialelor biologice sau a paraziților care afectează semințele de floarea soarelui, de exemplu. Acest microscop permite vizualizarea paraziților în dimensiunea (3D). În așa fel vom putea găsi soluții pentru distrugerea acestor paraziți", a spus doctorul habilitat în ştiinţe fizico-matematice, Mihai Macovei.

Academicianul Leonid Culiuc susține că alegerea Institutului de Fizică Aplicată de la Chişinău în calitate de coordonator al unui proiect european reprezintă recunoaşterea acestuia pe plan european.

„Valoarea proiectului este de jumătate de milion de euro. Institutul de Fizică Aplicată a devenit coordonator al acestui proiect printr-o concurență acerbă. Institutul este bine cunoscut peste hotarele țării. Instituția asigură aprohimativ 1/3 din toate publicațiile cu vizibilitate internațională produse în Republica Moldova", a spus academicianul Leonid Culiuc.

Republica Moldova participă la acest proiect alături de Germania, Finlanda și Luxemburg.

Source: trm.md

Keywords:

stiinta , proiect , microscop

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
1122 locuitori

Hancăuţi este un sat şi comună din raionul Edineţ. Hancăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat la o distanţă de 26 km de oraşul Edineţ, la 47 km de staţia de cale ferată Lipcani şi la 228 km de Chișinău.Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1122 de oameni. Prima atestare documentară a așezării datează din anul 1429, cînd domnitorul Moldovei Alexandru cel Bun dăruia lui Radu grămătic satul Ivancăuți (denumirea veche a satului Hancăuți.)

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.