02 february 2016, 10:18 Moldovan reality views 5987
Cum vor fi sancţionaţi oamenii care nu vor lua bonul fiscal din magazine
02 february 2016, 10:18 Moldovan reality views 5987

Cum vor fi sancţionaţi oamenii care nu vor lua bonul fiscal din magazine

Agenţii economici care nu vor plăti la timp impozitele ar putea primi interdicţie de a părăsi ţara, iar persoanele fizice care nu vor lua bonul fiscal şi nu-l vor păstra până la ieşirea din spaţiile comerciale riscă amenzi de până la 60 de lei. Sunt doar câteva propuneri care se regăsesc în proiectul politicii bugetar-fiscale pentru anul 2016.

Persoanele fizice care au datorii fiscale de peste 5.000 de lei nu vor putea părăsi ţara. Aceeaşi sancţiune îi vizează şi pe agenţii economici care au acumulat restanţe mai mari de 100.000 de lei.

Totodată, în cazul în care contribuabilul va fi silit să achite plăţile fiscale, îi va fi interzisă înstrăinarea bunurilor. Asta pentru ca FISC-ul să le poată sechestra, dacă obligaţiile nu vor fi onorate.

Pentru a încasa mai repede datoriile, Serviciul Fiscal va putea organiza licitaţii pentru vânzarea bunurilor confiscate. Până acum, acest drept îi revenea Bursei de mărfuri.

O altă prevedere ţine de identificarea agenţilor economici care obţin venituri mai mari de 600.000 de lei, dar nu sunt plătitori de TVA. În acest sens, Ministerul Finanţelor va obliga băncile comerciale să informeze FISC-ul despre tranzacţiile care depăşesc suma de 500.0000 de lei sau despre extragerile de bani în valoare de cel puţin 100.000 de lei, chiar în ziua în care sunt efectuate. Această iniţiativă are drept scop combaterea fraudelor fiscale şi o monitorizare riguroasă a agenţilor economici.

De asemenea, instituţiile fiscale ar putea avea dreptul să calculeze primele şi contribuţiile care nu sunt reflectate în evidenţa contabilă. Această măsură va fi implementată pentru a contracara plata salariilor în plic.

Şi comerţul prin Internet a intrat în vizorul Ministerului Finanţelor. Agenţii economici care desfăşoară o astfel de activitate vor fi nevoiţi să înregistreze toate facturile în Registrul general electronic al facturilor fiscale.

Noua lege bugetar-fiscală prevede şi modificări ale Codului Contravenţional. De exemplu, administratorii gărilor auto vor fi amendaţi cu 3.000 de lei în cazul în care autovehiculele pleacă de pe peron cu pasageri care nu au un bilet de călătorie emis de maşina de casă şi control a autogării.

Cei care nu vor duce evidenţa contabilă într-o formă admisă de FISC vor fi sancţionaţi cu amenzi de 10.000 de lei. Agenţii economici care vor elibera premeditat consumatorilor un alt bon decât cel fiscal, vor fi sancţionaţi contravenţional.

Source: www.publika.md

Keywords:

magazin , amenda

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1745
Populația:
1007 locuitori

Ocolina este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Ţepilova și Ocolina. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Soroca și la 155 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1007 oameni. Satul Ocolina a fost menționat documentar în anul 1745.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.