02 february 2016, 15:35 Moldovan reality views 6958
Scrisoare deschisă Ministrului Afacerilor Interne al Republicii Moldova
02 february 2016, 15:35 Moldovan reality views 6958

Scrisoare deschisă Ministrului Afacerilor Interne al Republicii Moldova

Scrisoare deschisă Ministrului Afacerilor Interne al Republicii Moldova

Domnului Alexandru JIZDAN

SESIZARE

Stimate Domnule Ministru,

Organizaţiile neguvernamentale: Asociaţia Obştească Federaţia de Luptă Naţională "VOIEVOD" din Republica Moldova, Asociaţia Obştească Guvernul Tinerilor din Republica Moldova, Asociaţia Obştească Alianţa Naţională YMCA din Republica Moldova şi Fundația pentru Dezvoltare Ecologică ECODAVA din Republica Moldova au lansat la 1 decembrie 2015 o campanie de caritate „Un prînz cald, o vorbă caldă" pentru persoanele fără domiciliu și cerșetori care stau în timpul iernii în stradă prin care săptămînal, împreună cu voluntarii altor organizații, le distribuim prînzuri și băuturi calde, pentru a le ușura existența în stradă.

Ceea ce am observat pe parcursul celor două luni de desfășurare a proiectului este faptul că foarte multe persoane care pretind că sînt „nevoiașe", refuză ajutorul nostru în mod constant, iar în unele cazuri, sîntem abordați de persoane necunoscute care insistă să plecăm și să lăsăm persoanele date să cerșească.

Totodată, sîntem indignați că unii cerșetori o fac în plin trafic, expunîndu-se pericolului, dar și creînd situații de accidente, de care sînt învinuiți, evident, șoferii.

În unele cazuri, am depistat persoane care cerșesc avînd în brațe bebeluși, ori fiind însoțiți de minori, care în mod normal ar trebui să se afle în sălile grădinițelor și școlilor, iar implicarea lor în aceste acțiuni reprezintă lezarea drepturilor și libertăților lor fundamentale, garantate, inclusiv, de Constituția Republicii Moldova.

Din experiența acestor două luni am concluzionat că acest fenomen are un caracter organizat, iar în majoritatea cazurilor există persoane care monitorizează acești cerșetori, acumulînd, în mod evident, profit în urma acestui gen de „activitate".

În urma unor sesizări ai agenților de poliție, am depistat că aceste persoane își continuă activitatea,vădit ilegal, creîndu-se impresia că organele de forță cooperează cu acei care monitorizează cerșetorii și în mod aparent realizează împreună aceste scheme de înșelătorie a populației.

Domnule Ministru, în legătura cu cele expuse mai sus, în conformitate cu legislaţia RM în vigoare, solicităm:

În mod de urgență, să dispuneți efectuarea unui control a persoanelor respective, mai cu seamă, a acelora care implică în aceste scheme minorii, astfel încît cei ce încalcă legislația țării să fie pedepsiți. La fel, solicităm să examinați dacă există anumite legături între acei care organizează cerșetorii în stradă și agenții de poliție, ca să fie atrași eventual la răspundere, pentru comiterea ilegalităților respective.

Concomitent, ne oferim să vă acordăm tot sprijinul necesar în vederea identificării contravenienților şi acumularea probelor necesare.

Cu respect,

preşedintele Asociaţiei Obşteşti Federaţia de Luptă Naţională "VOIEVOD" din RM, Nicolae Pascaru,

vice-preşedintele Asociaţiei Obşteşti Guvernul Tinerilor din Republica Moldova, Serghei Stoler,

preşedintele Asociaţiei Obşteşti Alianţa Naţională YMCA din Republica Moldova, Igor Sîrbu,

preşedintele Fundației pentru Dezvoltare Ecologică ECODAVA, Oleg Sclifos

Source: vox.publika.md

Keywords:

ministru , scrisoare

Comments

 (2)
  • #2 yyyyyyyy Reply Quote selected
    Вот тут все и увидят работу министра.От всей души желаю успеха.
  • #1 yyyyyy Reply Quote selected
    Полностью согласна.Очень правильное письмо.Именно этой бабушке,изображенной на фотографии,как-то подала кусочек колбаски,когда она сидела на крыльце Кармеза, на Армянской,так вы бы видели с какой скоростью она подскочила,так резвенько,что я только пятки увидела.А у одной дамочки на Дачии был маникюр,который стоит немалых денег,при этом она стояла с ребенком и просила на кусочек хлеба.
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
4441 locuitori

Beşalma este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Beşalma este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 28 km de municipiul Comrat și la 121 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 4441 de oameni. Satul Beşalma a fost întemeiat în secolul al XVIII-lea.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.