02 november 2016, 16:00 Moldovan reality views 7834
Încălţăminte italiană, fabricată la penitenciarul Rusca (Video)
02 november 2016, 16:00 Moldovan reality views 7834

Încălţăminte italiană, fabricată la penitenciarul Rusca (Video)

Încălţăminte italiană, fabricată într-un penitenciar moldovenesc. Astăzi, în închisoarea pentru femei de la Rusca a fost deschisă o nouă linie de producere.

Astfel, 20 de deţinute au obţinut câte un loc de muncă pentru care sunt remunerate. Mai mult, pentru fiecare trei zile lucrătoare li se reduce din pedeapsă câte o zi.

Natalia se află în închisoare de doi ani. Când a auzit de această oportunitate, femeia nu a stat pe gânduri şi s-a angajat imediat:

"La maşină ştiu să cos încă din copilărie. Bunica mea a lucrat croitoreasă toată viaţa. Eu puteam să cos, dar nu piele".

Deţinutele au fost instruite să coase piele în cadrul unor cursuri organizate în penitenciar.

"Eu fixez detaliile ca acestea să nu se mişte, pentru ca fetele să poată coase normal. Această marfă merge deja la vânzare", a spus o deţinută.

Linia de fabricare a pieselor pentru încălţăminte a costat apoximativ 20.000 de euro. Cea mai mare parte din sumă a venit din partea unui investitor italian, care are deja în Moldova câteva astfel de ateliere.

Bărbatul spune că nu face discriminare când este vorba de remunerare:

"Nu împart oamenii pe categorii şi niciodată nu o să fac asta", spune investitorul italian Mauricio Conti.

Italianul planifică să deschidă în penitenciar alte două linii de producerea pieselor pentru încălţăminte. Pe teritoriul închisorii funcţionează deja şi un atelier de confecţionare a uniformelor.

Pentru norma îndeplinită, deţinutele primesc un salariu minim de 1950 de lei. Iar dacă lucrează ore suplimentare pot să câştige şi până la 5.000 de lei:

"Este o oportunitate foarte bună pentru a câştiga bani şi a-i ajuta pe cei dragi".

"Nici nu observi cum trece timpul. Aici este bine. Comunici şi munceşti împreună cu ceilalţi".

"Eu sunt singură la mama. Pensia şi indemnizaţia ei de invaliditate constituie 1400 lei. Îi vine foarte greu să mă întreţină aici".

În penitenciarul de la Rusca îşi ispăşesc pedeapsa 334 de femei, dintre care 150 muncesc şi primesc salariu. Pe lângă banii pe care îi câştigă, pentru fiecare trei zile lucrătoare pedeapsa deţinutelor se reduce cu o zi.

Source: www.publika.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1521
Populația:
1331 locuitori

Pereni este un sat din cadrul comunei Paşcani, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Hîncești și la 50 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1331 de oameni. Satul Pereni a fost menționat documentar în anul 1521.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.