17 march 2016, 15:15 Moldovan reality views 5933
Satelitul moldovenesc ar putea fi lansat chiar la sfîrșitul anului curent
17 march 2016, 15:15 Moldovan reality views 5933

Satelitul moldovenesc ar putea fi lansat chiar la sfîrșitul anului curent

Rectorul Universității Tehnice din Moldova, Viorel Bostan susține că satelitul moldovenesc este pe ultima sută de metri în ceea ce privește infrastructura acestuia.

La sfârșitul acestui an, satelitul ar putea fi lansat pe orbita terestră de unde acesta va scana teritoriul țării.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA.

„În prezent, practic am finisat toate lucrările ce privește infrastructura terestră de comandă și urmărirea satelitului pe teritoriul țării. În acest sens au fost create câteva stații în Chișinău și una la Cahul cu antene telemetrice, cu antenă parabolică, cu un telescop care să ne permită monitorizarea zborului și recepționarea datelor trimise de satelit. Un alt grup lucrează asupra structurii satelitului există în prezent mai multe tipo-dimensiuni ale satelitului, unul pe 20X20, dar acuma lucrăm asupra unor pico-sateliți, mai mici. Se lucrează și asupra scanerului satelitului, pentru că el va fi folosit pentru scanarea teritoriului Republicii Moldova. Se lucrează și asupra sistemului de control al atitudinii satelitului, deci au loc cercetări", explică rectorul UTM.

Potrivit lui, satelitul va fi lansat chiar la sfârșitul acestui an.

„Eu cred că va fi lasnat la sfârșitul acestui an, cand va fi gata pico-satelitul. Urmează mai departe să identificăm cine va lansa acest satelit. Astăzi în acest domeniu serviciile sunt relativ accesibile, e vorba de niște servicii de tranportare. Există companii private care contra unui preț transportă pe orbită sateliți comerciali. Astfel de companii există și în Europa, SUA, Rusia și noi am putea contracta cu ele", adaugă Viorel Bostan.

Source: unimedia.info

Keywords:

satelit , cosmos , rector

Comments

 (1)
  • #1 Mihail Reply Quote selected
    BRAVO!!! DORESC SUCCES,VAD PERSPECTIVA FOARTE MARE!!!!! Mihail Burianov,ROMA
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1459
Populația:
2125 locuitori

Andruşul de Jos este un sat şi comună din raionul Cahul. Andruşul de Jos este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Cahul și la 170 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2125 de oameni. Satul Andruşul de Jos a fost menționat documentar în anul 1459.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.