23 march 2016, 17:00 Moldovan reality views 6545
Rectorul UTM: Taxele de studii universitare trebuie mărite
23 march 2016, 17:00 Moldovan reality views 6545

Rectorul UTM: Taxele de studii universitare trebuie mărite

Viorel Bostan, rectorul Universității Tehnice din Moldova, este de părere că taxele de studii ar trebui să fie mărite, pentru că statul cheltuie în medie până la 30.000 de lei pentru un student.

Afirmațiile au fost făcute în cadrul emisiunii Alb&Negru de la UNIMEDIA.

„Recent s-a făcut o analiză la Ministerul Finanțelor, unde s-a încercat să se compare cât primește o universitate per student și cât plătește un student taxa de studii. De cele mai multe ori, în medie, un loc la buget era finanțat în volum de 21.000 - 30.000 de lei per student, iar taxa de studii era 8.000 pentru un student, ceea ce înseamnă că, într-un fel, bugetul de stat finanțează studiile la contract. Ar trebui să fie invers, taxa de studii ar trebui să fie cel puțin egală sau chiar mai mare decât banii destinați", susține rectorul UTM.

Potrivit lui acestea taxe ar trebui mărite, dar în paralel ar trebui de îmbunătățit și condițiile de învățământ ale studenților.

„Dacă vrem studii de calitate, asta ar însemna taxe mult mai mari, dar trebuie să ținem cont de realitățile Republicii Moldova și nu putem majora această taxă la infinit. Cred că trebuie să ne mișcăm în paralel. Totodată să oferim condiții de studii și învățământ de calitate și să mărim și taxele de studii".

Source: unimedia.info

Keywords:

rector , contract , universitatea

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1484
Populația:
2995 locuitori

Giurgiuleşti este un sat şi comună din raionul Cahul. Giurgiuleşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 55 km de orașul Cahul și la 250 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2995 de oameni. Satul Giurgiulești a fost menționat documentar în anul 1484.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.