22 april 2016, 17:00 Moldovan reality views 5461
Autoritatea Aeronautică Civilă va reveni în subordinea Ministerului Transporturilor
22 april 2016, 17:00 Moldovan reality views 5461

Autoritatea Aeronautică Civilă va reveni în subordinea Ministerului Transporturilor

Autoritatea Aeronautică Civilă a Republicii Moldova va fi transferată din subordinea Guvernului în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor.

Acest fapt este prevăzut în modificările la Legea aviației civile adoptate de Guvern.

Autoritatea Aeronautică Civilă este responsabilă pentru certificarea, supravegherea și controlul în domeniul aviației civile. Reprezentanții Ministerului Transporturilor consideră că revenirea ei în subordinea ministerului de resort va contribui la îmbunătățirea interacțiunii și urgentarea implementării standardelor europene și normelor de dezvoltare a ramurii aviației civile a țării.

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, a reamintit că anterior Moldova și-a asumat în fața Uniunii Europene angajamentul de a ajusta treptat legislația în domeniul aviației civile la legislația UE, în vederea dezvoltării acestei ramuri. Pentru implementarea Acordului de asociere cu UE, Acordului privind Spațiul Aerian Comun cu UE și realizarea reformei legislative este necesară includerea în legislația moldovenească și implementarea a peste 70 de acte normative în domeniul aviație civile. În acest context, cea mai rațională opțiune ar fi concentrarea, și nu separarea capacităților instituționale existente în acest domeniu.

S-a menționat că experiența ultimilor doi ani denotă imposibilitatea stabilirii și susținerii relațiilor constructive între ministerul de resort și Autoritatea Aeronautică Civilă, în calitate de unități separate, pentru realizarea cuvenită a prevederilor Acordului privind Spațiul Aerian Comun cu UE și valorificarea întregului potențial al proiectului de asistență tehnică, finanțată de Comisia Europeană.

Reprezentanții Ministerului Transporturilor au menționat că obiectivul primordial al Autorității Aeronautice Civile este neadmiterea erorilor și riscurilor, precum și asigurarea siguranței zborurilor. Și atunci cînd această structură s-a aflat în subordinea Guvernului, s-au constatat numeroase dificultăți și blocaje care au provocat sistarea procesului de elaborare și promovare a actelor legislative necesare, ceea ce împiedică dezvoltarea normală a ramurii aviației civile.

Reprezentanții ministerului de resort au specificat că pînă în anul 2013, perioadă în care Autoritatea Aeronautică Civilă s-a aflat în subordinea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor al Moldovei, nu s-au înregistrat astfel de probleme și au solicitat readucerea acestei structuri nemijlocit în subordinea sa, pentru asigurarea funcționării cuvenite a instituției și cooperării eficiente cu toate organele competente.

În opinia autorilor proiectului de lege, ar fi mai rațional că se concentreze, dar să nu să se separe capacitățile instituționale din această sferă.

Source: www.noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1630
Populația:
2618 locuitori

Brînza este un sat şi comună din raionul Cahul. Brînza este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Cahul și la 194 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2618 oameni. Satul Brînza a fost menționat documentar în anul 1630.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.